«Δεν έχει κανένα δικαίωμα ο κ. Τσίπρας να κάνει προεκλογικά δωράκια με χρήματα που δεν του ανήκουν», αναφέρει, μιλώντας στο Reader.gr εφ’ όλης της ύλης ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σχολιάζοντας την κυβερνητική προαναγγελία για προσλήψεις έως και 10.000 δημοσίων υπαλλήλων, μετά τη συμφωνία με την Εκκλησία.
Αναφορικά με τις υποθέσεις διαφθοράς, με τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να «στριμώξει» τη ΝΔ, υπογραμμίζει ότι έγιναν ενδελεχείς έρευνες, χωρίς να βρεθεί τίποτε το αξιόποινο, ενώ καταλογίζει «ενοχή» στην κυβερνητική πλειοψηφία για το ότι δεν διερευνήθηκε και η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Εξεταστική για την Υγεία. Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εκκινεί μια «Αναθεώρηση της τελευταίας στιγμής» και διασαφηνίζει ότι η ΝΔ δεν θα επιτρέψει ούτε μια συρρικνωμένη Αναθεώρηση, ούτε «συριζοποίηση» του Συντάγματος. Τέλος, αναφορικά με την ανανέωση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, υπογραμμίζει ότι «η ανανέωση διεκδικείται, δεν επιβάλλεται», προσθέτοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα.
Ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος συνυπέγραψαν μια σημαντική συμφωνία για τη μισθοδοσία των κληρικών και την εκκλησιαστική περιουσία. Πώς την αξιολογείτε; Υπάρχουν γκρίζες ζώνες;
Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει κανένας χωρισμός Kράτους-Εκκλησίας, από τη στιγμή που το κράτος θα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά το μισθολογικό κόστος των κληρικών. Είναι μια συμφωνία που έγινε βιαστικά, ερήμην των κληρικών, για τους λόγους που ανακοίνωσε λίγες ώρες μετά η κυβέρνηση: 10.000 προεκλογικές προσλήψεις στο Δημόσιο.
Πρόκειται για μια αντίληψη βαθιά προσβλητική για τον Έλληνα φορολογούμενο. Δεν έχει κανένα δικαίωμα ο κ. Τσίπρας να κάνει προεκλογικά δωράκια με χρήματα που δεν του ανήκουν.
Σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, είναι θετικό που – έστω και με μεγάλη καθυστέρηση – ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να εφαρμόσει το Νόμο 4182/2013, τον οποίο είχε καταψηφίσει απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης Σαμαρά.
Και ναι, υπάρχουν γκρίζες ζώνες σε τρία ζητήματα. Ποιός θα διαχειρίζεται στην πράξη τα 200 εκ. ευρώ της επιδότησης και από ποιον θα εξαρτάται ο μισθός του κάθε κληρικού; Ποιός αναλαμβάνει το συνταξιοδοτικό τους κόστος; Και τι θα ισχύσει για τους κληρικούς που ανήκουν στο Πατριαρχείο και όχι στην Εκκλησία της Ελλάδος;
Γιατί καταγγέλλετε την κυβέρνηση για λάσπη με αφορμή τα πορίσματα της Εξεταστικής για την Υγεία; Δεν πρέπει να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις με οσμή σκανδάλου στον πυρήνα τους;
Διερευνήθηκαν μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας αυτές οι υποθέσεις. Έγιναν συνεχόμενες εξεταστικές επιτροπές, έφοδοι σε σπίτια και γραφεία, άνοιγμα λογαριασμών, επανεξέταση εγγράφων, ισολογισμών, αναθέσεων. Ελέγχθηκαν τα πάντα, πλην της περιόδου 2015-2018, δηλαδή τα χρόνια που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα αξιόποινο. Ας μας πει λοιπόν κάποιος από την κυβέρνηση συγκεκριμένα ποια ακριβώς είναι η κατηγορία και για ποιον;
Γιατί, αν είναι ότι ένας Υπουργός της ΝΔ προσέλαβε 23 άτομα χωρίς απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, τότε θα πρέπει να λογοδοτήσουν και οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που προσέλαβαν 3.000 υπαλλήλους χωρίς απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου σε αντίστοιχες δομές.
Γιατί, αν είναι η πώληση του Ερρίκος Ντυνάν για 115 εκ. ευρώ, θα πρέπει να μας εξηγήσουν πώς είναι δυνατόν η έκθεση Μαρτίνη να είχε τιμή 85 εκ. ευρώ και σήμερα να πωλείται από την Πειραιώς σε ακόμη μικρότερο τίμημα.
Γιατί, αν είναι η Novartis, θα πρέπει να μας απαντήσουν γιατί αύξησαν τις τιμές σε 13 φάρμακα της εταιρείας και γιατί η Novartis επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ έχει 80 εκ. κέρδη ενώ επί κυβέρνησης ΝΔ είχε 13 εκ. Ζημιές.
Γιατί, αν είναι οι απευθείας αναθέσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ θα πρέπει να μας απαντήσουν γιατί έδωσαν 8 εκ. ευρώ σε εταιρία security κατά παραβίαση δικαστικής απόφασης.
Σε κάθε επίθεση λάσπης εμείς θα απαντάμε με στοιχεία. Αν δεν είχαν κάτι να κρύψουν θα διεύρυναν την Εξεταστική και για τη δική τους περίοδο διακυβέρνησης. Το ότι δεν το έκαναν δείχνει ενοχή.
Θεωρείτε ότι στον δρόμο προς τις εκλογές η κυβέρνηση θα σηκώνει τις υποθέσεις διαφθοράς προσβλέποντας στους «σκελετούς στην ντουλάπα» του παλαιού πολιτικού συστήματος;
Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την εκλογική συντριβή που έρχεται. Η απόπειρα όμως να χρεώσουν στη Νέα Δημοκρατία τις αμαρτωλές υποθέσεις διαφθοράς του παλαιού ΠΑΣΟΚ είναι τουλάχιστον γελοία, γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που τις ανέδειξε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο Τσοχατζόπουλος και ο Παπαντωνίου, για παράδειγμα, καταδικάστηκαν πολύ πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Αν θέλει πάντως κ. Τσίπρας να μάθει περισσότερα για τις υποθέσεις διαφθοράς του ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου μπορεί να ρωτήσει τον κ. Κοτσακά που ήταν δεξί χέρι του Άκη Τσοχατζόπουλου και πρώτος εκλεγμένος στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, και τον κ. Καψώχα που είναι διορισμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΡΤ, και ήταν στο Γραφείο Τύπου του κ. Παπαντωνίου. Όπως επίσης και τους Υπουργούς του που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Σπίρτζης που έχει την κακή συνήθεια να χαρίζει δημόσια έργα σε κουμπάρους του.
Με τη σειρά της, η ΝΔ «σηκώνει» ζητήματα, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της διαχείρισης των προσφυγικών κονδυλίων. Καταθέσατε, μάλιστα, και αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Τι είναι αυτό που σας κάνει να επιμένετε τόσο στο συγκεκριμένο; Έχετε στοιχεία ή έστω αποχρώσες ενδείξεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος;
Δεν είναι τυχαίο ότι η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση της απάτης ερευνά πώς διαχειρίστηκε η κυβέρνηση τα 1,6 δισ. ευρώ που έλαβε από την Ευρώπη. Αυτό το ποσό δόθηκε για τη στήριξη των προσφύγων. Δεν δόθηκε ούτε για τη στήριξη φίλων, ούτε για τη στήριξη εργολάβων.
Ζητάμε από τον κ. Τσίπρα να έρθει στη Βουλή για να εξηγήσει επιτέλους στους πολίτες πώς είναι δυνατόν στη χώρα μας να έχουν διατεθεί τόσα χρήματα και να έχει τη Μόρια και τα άλλα κέντρα που στοιβάζουν χιλιάδες ανθρώπους σε συνθήκες ντροπής για την Ελλάδα. Την τελευταία διετία στο κέντρο αυτό έχουν σημειωθεί 9 ανθρωποκτονίες, 8 απαγωγές, 5 βιασμοί, 162 σοβαροί τραυματισμοί και 46 εμπρησμοί.
Για σκάνδαλα δεν μιλάμε μόνο εμείς. Μιλούν τα στελέχη που επέλεξε η σημερινή κυβέρνηση και αποχώρησαν με καταγγελίες για κακοδιαχείριση των κονδυλίων. Όπως ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης, που παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και ο μέχρι πρότινος Διευθυντής στην ίδια διεύθυνση κ. Ανδρέας Ηλιόπουλος. Η κυβέρνηση, όμως, αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, προσπαθεί να φιμώσει τον Τύπο, υποβάλλοντας μηνύσεις στους δημοσιογράφους που τις ερευνούν.
Η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση έχει ανοίξει. Πόσο εφικτή, όμως, είναι η εξεύρεση συναίνεσης; Αν δεν συμφωνήσετε με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν κινδυνεύουν να χαθούν άλλα πέντε χρόνια, πριν δοθεί εκ νέου η ευκαιρία αλλαγών;
Ανοίξαμε τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ήδη από το 2016 και επιμείναμε στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολογεί μία Αναθεώρηση της τελευταίας στιγμής, χωρίς να συμπεριλαμβάνει τις μεγάλες θεσμικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα και χωρίς διάθεση συναίνεσης. Συνθηματολογεί χωρίς ουσία. Για παράδειγμα λέει ότι θα φέρει τη «θρησκευτική ουδετερότητα», αγνοώντας ότι η θρησκευτική ουδετερότητα προστατεύεται ήδη από το Σύνταγμά μας. Λέει ότι θα καταργήσει το άρθρο 86 περί ευθύνης Υπουργών, ενώ οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν κατά συρροή τα προνόμια του άρθρου 86 για να προστατευθούν.
Η πρότασή μας είναι να υπερψηφιστούν ως αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που θα τεθούν απ’ όλα τα κόμματα, ώστε η επόμενη Βουλή να ολοκληρώσει τη διαδικασία με βάση την κατεύθυνση που θα επιλέξουν οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές. Εμείς θα συμμετέχουμε κανονικά στην επιτροπή Αναθεώρησης και εκεί θα αντιπαρατεθούμε με την οπισθοδρόμηση που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας. Είναι μεγάλη η ευθύνη όλων μας απέναντι στις επόμενες γενιές να μην επιτρέψουμε μια συρρικνωμένη αναθεωρητική πρωτοβουλία, ούτε τη συριζοποίηση του Συντάγματος που επιδιώκει η κυβέρνηση.
Οι Σκοπιανοί, κατά πώς φαίνεται, «τρέχουν» τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους. Εκτιμάτε, εν τέλει, ότι οι ΑΝΕΛ θα κάνουν το βήμα και θα φύγουν από την κυβέρνηση;
Η πρόταση Ζάεφ για την αναθεώρηση του σκοπιανού Συντάγματος κάνει ακόμη χειρότερη την ήδη επιζήμια για την Ελλάδα συμφωνία των Πρεσπών. Διατηρεί το άρθρο 36 που συντηρεί τον αλυτρωτισμό και επιβεβαιώνεται η επιμονή των Σκοπίων στην ύπαρξη δήθεν “μακεδονικού” έθνους, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο.
Για να είμαι ξεκάθαρος: Εμείς θα καταψηφίσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών είτε ως αντιπολίτευση, είτε ως κυβέρνηση.
Όσο για τη στάση του κ. Καμμένου, αν ήθελε πραγματικά να εμποδίσει τη συμφωνία, θα το είχε ήδη κάνει. Βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα, όπως αποδείχθηκε μετά την απομάκρυνση Κοτζιά και την «τυχαία» αλλαγή στάσης συγκεκριμένων βουλευτών των ΑΝΕΛ. Στο δίλημμα «Μακεδονία ή καρέκλα», ο Πάνος Καμμένος επιλέγει συνεχώς το δεύτερο.
Είναι σαφές ότι η ΝΔ έχει το χαρτί της πρότασης μομφής στο τραπέζι από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά. Θα το χρησιμοποιήσετε για να πιέσετε την κυβέρνηση; Διότι ο κ. Τσίπρας προαναγγέλλει ουσιαστικά ότι έχει και άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πέραν αυτής με τους ΑΝΕΛ…
Θα κάνουμε τα πάντα για να εμποδίσουμε την κύρωση αυτής της συμφωνίας που ζημιώνει τα Εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. Και θα το κάνουμε παρά τις διεθνείς πιέσεις. Άρα και η πρόταση μομφής, ως κοινοβουλευτικό εργαλείο, είναι ένα ενδεχόμενο.
Εκεί θα κριθεί και η στάση του κάθε βουλευτή προσωπικά με βάση τις υποσχέσεις που έδωσε στον κόσμο που τον εξέλεξε εκπρόσωπό του. Ελπίζω να μην δούμε και στο ελληνικό κοινοβούλιο τις απαράδεκτες, αντιδημοκρατικές μεθόδους πίεσης που ασκήθηκαν στο σκοπιανό κοινοβούλιο πριν λίγες εβδομάδες.
Πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για ανακοινώσεις αναφορικά με τα νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Είναι σαφής η πρόθεσή του, αλλά δεν πρέπει, ταυτόχρονα, να υπάρχει και μια ισορροπία με τα παλαιότερα στελέχη;
Ο ρόλος των νέων δεν είναι απλά να γεμίζουν ψηφοδέλτια. Ο ρόλος τους είναι να διεκδικούν, να παλεύουν για να αλλάξουν τα πράγματα. Τις ισορροπίες όμως τις αποφασίζει τελικά ο λαός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει πράξη αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε 3 χρόνια πριν. Να δώσει ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα και με αξιοκρατικές διαδικασίες να επιλεγούν ανανεωμένα ψηφοδέλτια. Στα ψηφοδέλτια όμως συμμετέχουν και όλοι οι ήδη εκλεγμένοι βουλευτές όπως και παλαιότερα, έμπειρα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από την αυτοδιοίκηση.Άρα η απόφαση ανήκει στους πολίτες που θα ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία. Σε κανέναν άλλον. Η ανανέωση διεκδικείται, δεν επιβάλλεται.
* Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα reader.gr