Πόσες δραχμές είναι ο μισθός του Βαρουφάκη - Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Πόσες δραχμές είναι ο μισθός του Βαρουφάκη

1003 600 Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Ίσως λόγω ζέστης, ίσως λόγω γενικής κόπωσης από τον βομβαρδισμό ειδήσεων και πολιτικών συγκρούσεων όλη τη χρονιά, τα SMS Βαρουφάκη – Τσίπρα για τη σχεδιαζόμενη επιστροφή στη δραχμή διαβάστηκαν λίγο ως καλοκαιρινό αστείο.

Σίγουρα δεν είναι η στιγμή για λεπτομερή μακροοικονομική ανάλυση για τις επιπτώσεις επιστροφής της δραχμής στην ελληνική οικονομία. Όμως το ότι οι συγκεκριμένοι τύποι, μισοί εκ των οποίων κυβερνούν τη χώρα και σήμερα, σχεδίαζαν συνειδητά και μεθοδικά το Grexit δεν είναι απλά ένα ενδεχόμενο που αποφύγαμε.

Ολόκληρη εκείνη η περίοδος είχε και συνεχίζει να έχει άμεσα αποτελέσματα στο πορτοφόλι του κάθε πολίτη. Capital controls, 100 δις ζημιά που πληρώνουμε όλοι μέσω των αυξημένων φόρων, μαζική φυγή στο εξωτερικό για Έλληνες φοιτητές, εργαζόμενους και ελληνικές επιχειρήσεις, μηδενισμός στην αξία των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, πάγωμα επενδύσεων και άρα χαμένες θέσεις εργασίας.

Καθόλου “κουτσομπολιό” και καθόλου “αστείο” δεν είναι το SMS Τσίπρα στον Βαρουφάκη, όπως θέλουν να μας πείσουν οι εξουσιομανείς Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. Για κάθε ευρώ που κόπηκε από το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας και για κάθε ευρώ που καλείται να πληρώσει παραπάνω, υπάρχει και αιτία και ονοματεπώνυμο.

Με άλλα λόγια, το σχέδιο επιστροφής στη δραχμή μπορεί να μην υλοποιήθηκε αλλά ο σχεδιασμός του και μόνο κόστισε πολύ στο πορτοφόλι του καθενός.

Κάποια πορτοφόλια όμως γέμισαν. Ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει να εισπράττει αμοιβές για να κάνει διαλέξεις και να πουλάει βιβλία όπου διηγείται κατάφερε μαζί με τον κ. Τσίπρα. Οι μισθοί και των δυο πληρώνονται σε ευρώ. Και αυτό γιατί κάποιοι άνθρωποι από άλλα κόμματα που ήταν απέναντι στο φιάσκο του 2015, πήραν την ευθύνη πάνω τους, δέχθηκαν τεράστιο πολιτικό κόστος, και ψήφισαν ένα τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο.

Γιατί αν δεν το είχαν κάνει, πολύ απλά δεν θα υπήρχαν μισθοί για κανέναν. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνονταν με κουπόνια, ο ιδιωτικός τομέας θα χρεοκοπούσε ολόκληρος σε μια νύχτα, και οι βασικές ανάγκες για φάρμακα, καύσιμα και προϊόντα διατροφής δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν λόγω εκτίναξης του κόστους.

Μπορεί λοιπόν κάθε φορά που έρχεται το θέμα στην επικαιρότητα, ο κ. Τσίπρας να προσπαθεί να το θάψει στην άμμο της παραλίας.

Επειδή όμως εξαιτίας του έχουν αυξηθεί οι Έλληνες που δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να πάνε διακοπές, ας είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την οργή τους, που θα πληρωθεί – ευτυχώς – με το ίδιο νόμισμα.

* Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα newpost.gr