Τι χρωστάμε; - Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Τι χρωστάμε;

1184 766 Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Το χρέος της Ελλάδας για το 2016 ανέρχεται στα 315.000.000.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε κάτοικος της χώρας, νεογέννητος ή ετοιμοθάνατος, χρωστάει μεσοσταθμικά 29 χιλιάδες 212 ευρώ και 65 λεπτά.

Ας πούμε λοιπόν ότι με κάποιο μαγικό τρόπο, κερδίζαμε όλοι το λαχείο και ξεχρεώναμε τη χώρα. Ωραία, τι θα γινόταν;

Κρίση τέλος, όλα καλά, και το πάρτι μπορεί να ξαναρχίσει;

Πέρα από τις μεταρρυθμίσεις, πέρα από τη δημοσιονομική προσαρμογή, πέρα από όλους τους μακροοικονομικούς δείκτες υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να αλλάξουμε στη χώρα. Τη νοοτροπία. Αυτό είναι το πραγματικό χρέος που έχουμε όλοι μας απέναντι στην Ελλάδα.

Γιατί αν δεν έχουμε μάθει τίποτα από την κρίση, ακόμη κι αν μηδενίζαμε το κοντέρ του χρέους σήμερα, πάλι θα χρωστούσαμε τα ίδια αύριο.

Κάποτε στην Εσθονία, τη χώρα με το καλύτερο σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον κόσμο, είδα από κοντά τον τρόπο με τον οποίο ενημέρωνε η κυβέρνηση τους πολίτες για τον προϋπολογισμό.

Μια οθόνη, χωρισμένη στα δυο, από τη μία τα έσοδα από την άλλη τα έξοδα. Με μεγάλους και μικρούς κύκλους έβλεπες την απεικόνιση των κατηγοριών – για παράδειγμα εργοδοτικές εισφορές, ΦΠΑ – ανάλογα με το μέγεθός τους. Και μπορούσε ο κάθε πολίτης, ως άλλος Υπουργός Οικονομικών, να αυξομειώσει τα μεγέθη και να φτιάξει το δικό του προϋπολογισμό.

Ένα απλό σύστημα, που σε έκανε όμως να σκεφτείς. Να σκεφτείς λύσεις, τρόπους, ακόμα και το πώς θα αυξήσεις το ΑΕΠ της χώρας. Να σκεφτείς ακόμη και το πώς θα είσαι δίκαιος στα βάρη και τις ελαφρύνσεις.

Αυτό χρειαζόμαστε και στην Ελλάδα. Πολίτες, πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης που να πηγαίνουν τη σκέψη τους ένα βήμα πέρα από την κριτική. Ένα βήμα πιο κοντά στη λύση.

Τι χρωστάμε λοιπόν στην Ελλάδα; Χρωστάμε πάνω από όλα μια συγνώμη. Όλοι. Και οι σημερινοί και οι προηγούμενοι. Χρωστάμε όμως και μια αλλαγή που θα ξεκινάει από τους εαυτούς μας. Αν αλλάξουμε τους εαυτούς μας, τότε μπορεί να αλλάξει και η Ελλάδα.

Και τότε, ακόμη κι αν δεν έχουμε κερδίσει το λαχείο για να ξεχρεώσουμε, θα έχουμε κερδίσει σίγουρα το μέλλον.

* Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα newpost.gr