Κυρανάκης για Εξεταστική και Δημοσκοπήσεις: “Να ελεγχθούν οι εταιρείες- φαντάσματα που στήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ”

1200 800 Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Τον έλεγχο των εταιρειών δημοσκοπήσεων που δημιουργήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και «έστηναν» ποσοστά σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων πριν από τις εκλογές με σκοπό να επηρεάσουν την κοινή γνώμη ζήτησε με συνέντευξή στην εκπομπή «Μέχρι τέλους» του Γιώργου Κουβαρά και του Γιώργου Πιέρρου στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

«Θέλουμε να γίνει αυτή η εξεταστική γιατί υπάρχουν κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις εταιρειών που στήθηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και έβγαζαν δημοσκοπήσεις τα αποτελέσματα των οποίων ήταν ψευδή. Για να μιλήσω συγκεκριμένα οι εταιρείες αυτές είναι η Common View, η οποία δημοσίευσε για λογαριασμό του site News247 μία δημοσκόπηση με διαφορά τρεις μονάδες, την οποία έσπευσε αμέσως να υιοθετήσει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα», ανέφερε αρχικά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Κυρανάκης στάθηκε ακόμη και στην εταιρεία Vox Pop επικεφαλής της οποίας ήταν ο κ. Σκλιας, μεταπτυχιακός φοιτητής επίσης του κ. Βερναρδάκη, στο τμήμα πολιτικών επιστημών του ΑΠΘ αλλά και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όσες δημοσκοπήσεις έβγαλε η Vox Pop δημοσιεύτηκαν σε πρωτοσέλιδα της εφημερίδας Documento. Βλέπαμε πρωτοσέλιδα πως “κλείνει η ψαλίδα” και ότι “οι εκλογές είναι ντέρμπι”. Η τρίτη εταιρεία είναι η λεγόμενη Bridging Europe, η οποία έκανε δημοσκοπήσεις για την εφημερίδα «Το Χωνί» και την Αυγή. Αυτή η εταιρεία δεν είχε ούτε διεύθυνση ούτε τηλέφωνο, ενώ δεν είχε καν το δικαίωμα να διενεργεί δημοσκοπήσεις επειδή δεν ήταν μέλος του ΕΣΡ», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την αντισυνταγματικότητα που επικαλέστηκε η Κουμουνδούρου σχετικά με την πρόταση της Κυβέρνησης για νέα εξεταστική επιτροπή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι: «Δεν ισχύει αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει μία ενιαία πρόταση για εξεταστική επιτροπή, η οποία να περιλαμβάνει και την περίοδο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό προέρχεται το Interna corporis της Βουλής. Μία απόφαση της Βουλής εξ’ ορισμού δεν μπορεί να θεωρείται εκτός συνταγματικού πλαισίου, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τις διαδικασίες της κοινοβουλευτικές. Όταν αναφερόμαστε σε νομικούς όρους καλό θα είναι να τους γνωρίζουμε. Σε κάθε περίπτωση δεν φοβόμαστε ούτε τον έλεγχο ούτε της καταγγελίες, τεκμήρια και στοιχεία έχουμε για όλα.»

Σχετικά με την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και την κριτική πως δεν απαντάει σε τίποτα για την «Λίστα Πέτσα» ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης υποστήριξε ότι: «Ο Πρωθυπουργός απάντησε στη Βουλή για αυτό το θέμα. Να εξετάσουμε το πλαίσιο που δόθηκαν οι διαφημίσεις, ένα πλαίσιο το οποίο είχε οριστεί και ανακοινωθεί εκείνη την περίοδο. Αν θέλει να καταγγείλει κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε εδώ για να το ακούσουμε και να το τεκμηριώσουμε.»

Σε ερώτηση των δύο δημοσιογράφων για την ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας και για το εάν μπορούν να συνυπάρχουν διαφορετικές «δυνάμεις» και «τάσεις» μέσα στο κόμμα, ο βουλευτής απάντησε ότι: «Αυτή ήταν η εντολή που πήρε από τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν εξελέγη πρόεδρος της. Είχε εκλεγεί με βάση δύο βασικά συνθήματα: την ανανέωση και τη διεύρυνση. Όταν είπε για διεύρυνση, το θυμάμαι πολύ καλά διότι τότε ήμουν στο στενό του επιτελείο, έλεγε ότι πρέπει να συνυπάρχουν και οι δεξιοί και οι κεντρώοι κάτω από την ίδια στέγη».