Κυρανάκης: Υπουργοί ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν να ονομαστούν «Μακεδονία» τα Σκόπια - Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Κυρανάκης: Υπουργοί ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν να ονομαστούν «Μακεδονία» τα Σκόπια

890 464 Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, εξαπέλυσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ίδια από το 2008. Εμείς βάλαμε την εθνική γραμμή στο Βουκουρέστι, όταν έβαλε βέτο ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός και αυτή παραμένει η θέση μας μέχρι και σήμερα. Την ίδια περίοδο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα είναι κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο κ. Τσακαλώτος και η κ. Αχτσιόγλου, έλεγαν ότι αυτό το κράτος έπρεπε να ονομάζεται σκέτο Μακεδονία», υποστήριξε ο κ. Κυρανάκης.

Προσέθεσε πως την ίδια θέση είχε υιοθετήσει επίσημα, χωρίς ενδοιασμούς, και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ στο 5ο Συνέδριό της το 2007.

Όσον αφορά δημοσίευμα αλβανικού ιστότοπου που αναφέρει ότι Αθήνα και Σκόπια έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το όνομα «Νέα Μακεδονία», ο κ. Κυρανάκης είπε πως είναι ανήκουστο η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα να ενημερώνονται από αλβανικά ΜΜΕ για τη διαπραγμάτευση.

«Πρέπει η κυβέρνηση να φέρει άμεσα την πρότασή της για την ονομασία της ΠΓΔΜ για να τοποθετηθούμε. Αυτό που διαβάζουμε σήμερα για άλλη χρήση εντός της γειτονικής χώρας, άλλη χρήση για το χαρακτηρισμό της γλώσσας κλπ., δεν είναι erga omnes και υπό αυτή την έννοια δεν είναι η εθνική θέση, άρα δεν μπορούμε να το δεχτούμε», ανέφερε.

* Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα skai.gr