Ένας πραγματικός ήρωας επιστρέφει στην Πατρίδα.

1200 647 Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Αυτές τις δυο ημέρες είχα τη μεγάλη τιμή και συγκίνηση να εκπροσωπώ τη Βουλή των Ελλήνων και να σταθώ στο πλευρό του Υφυπουργού Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή στον επαναπατρισμό των οστών του ήρωα Στυλιανού Καλμπουρτζή από την Κύπρο, 47 χρόνια μετά το θάνατό του κατά την Τουρκική εισβολή.

Μετά από 5 δεκαετίες αγώνα της οικογένειάς του για την εύρεση και την ταυτοποίηση του Αντιστράτηγου, οι δύο κόρες του, Μαρία και Αφροδίτη Καλμπουρτζή συνόδευσαν το οστεοφυλάκιο και απέδωσαν μαζί με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία Ελλάδας και Κύπρου, τις τιμές που αρμόζουν σε έναν πραγματικό ήρωα.

Η θυσία και ο θάνατος του Αντιστράτηγου Καλμπουρτζή αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε Αξιωματικό ή οπλίτη που υπηρετεί τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποδεικνύοντας ότι το τίμημα της ελευθερίας είναι πάντοτε πολύ υψηλό. Ο Στυλιανός Καλμπουρτζής έδωσε πραγματική και άνιση μάχη απέναντι στον Τούρκο εισβολέα, θυσιάζοντας τη δική του ζωή για την πατρίδα, αλλά και σώζοντας τις ζωές των στρατιωτών του. Είμαι περήφανος που τον συνόδευσα στην τελευταία του κατοικία.

Η Ιστορία ούτε παραγράφεται, ούτε ξαναγράφεται και είναι χρέος μας να κρατάμε ζωντανή την εθνική μας μνήμη.

Αθάνατος.