Το ελάχιστο που τους οφείλουμε είναι το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια - Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Το ελάχιστο που τους οφείλουμε είναι το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια

150 150 Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Αύριο το πρωί εκδικάζεται η έφεση των οικογενειών του Ιωάννη Ευαγγελινέλη και του Γιώργου Σκυλογιάννη. Τα ονόματά τους δεν είναι γνωστά στο πανελλήνιο, δεν θα υπάρξει κάποια πορεία διαμαρτυρίας γι αυτούς, ούτε θα φτιαχτούν αφίσες με τα πρόσωπά τους.
Ποιοί είναι;

Είναι οι δυο αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ που την 1η Μαρίου 2011, έπεσαν από σφαίρες κακοποιών με βαρύ οπλισμό στο Ρέντη Αττικής, μετά από καταδίωξη. Άλλοι τέσσερις συνάδελφοί τους, γλίτωσαν από θαύμα, αφού τα συνεχή πυρά που δέχτηκαν έλιωσαν τα κράνη τους ή βρήκαν στο ύψος της καρδιάς τα κινητά τους τηλέφωνα.

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 11 χρόνια και οι οικογένειες των δυο αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους βρίσκονται ακόμη στα δικαστήρια διεκδικώντας την αυτονόητη αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο. Οι πρωτόδικες αποφάσεις επί των αγωγών για ψυχική οδύνη που υπέβαλαν απορρίφθηκαν.

Από την ενοποίηση του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας το έτος 1984 έως σήμερα έχουν τραυματιστεί θανάσιμα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 138 αστυνομικοί συνεπεία τρομοκρατικών ενεργειών, ένοπλων συμπλοκών, τροχαίων και άλλων ατυχημάτων εν ώρα Καθήκοντος.

Όλοι τους ήρωες που άφησαν πίσω τους ανήλικα παιδιά, συζύγους, γονείς και συγγενείς βυθισμένους σε ένα πόνο που δεν μπορεί κανείς μας να αισθανθεί.

Θεωρώ χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας, να αποζημιώνει τις οικογένειες των πεσόντων αστυνομικών, και αυτό πρέπει να συμβαίνει εξωδικαστικά χωρίς να μπαίνει σε διαπραγμάτευση. Είναι πραγματικά ντροπιαστικό να βλέπεις οικογένειες να βασανίζονται για πάνω από μια δεκαετία στα δικαστήρια για κάτι τόσο αυτονόητο. Αυτό δεν είναι πραγματική Δικαιοσύνη.

Έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος υπηρετώντας το εθνόσημο. Το ελάχιστο που τους οφείλουμε είναι το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.