Μάθε που ψηφίζεις - Εκλογές 2019 - Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Μάθε που ψηφίζεις – Εκλογές 2019

Που ψηφίζω

Μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών μπορείς να μάθεις σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζεις.

Συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο (τουλάχιστον τα δύο πρώτα γράμματα), το πατρώνυμο (τουλάχιστον τα δύο πρώτα γράμματα) και την χρονολογία γέννησης, δες που μπορείς να ασκήσεις το εκλογικό σου δικαίωμα στις Εθνικές Εκλογές 2019.

Κάνε κλικ εδώ.

Πότε ψηφίζω

Οι Εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες

Τι πρέπει να έχω
μαζί μου

Για να ψηφίσεις θα χρειαστεί να έχεις μαζί σου αστυνομική ταυτότητα, ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης, ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή.

Στη περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορείς να ψηφίσεις κανονικά, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σου στοιχεία. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σου στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσεις τα σχετικά δικαιολογητικά.

Εκλογική άδεια

Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:

Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους

Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:

Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες
Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 3 εργάσιμες ημέρες

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Ποιοι έχουν
δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν γεννηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2002, είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εξαιρούνται:

α) οι κάτοικοι εξωτερικού

β) όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους

γ) όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Που μπορώ να δω τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται ζωντανά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges.ypes.gr), για κάθε τμήμα μετά την αποστολή τους, στο Υπουργείο, από τον Δικαστικό Αντιπρόσωπο την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019.