Χρειάζεται φορολογική μεταρρύθμιση για να ξέρει ο πολίτης που πηγαίνουν τα χρήματά του - Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Χρειάζεται φορολογική μεταρρύθμιση για να ξέρει ο πολίτης που πηγαίνουν τα χρήματά του

1200 630 Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης έχει καταθέσει το τελευταίο διάστημα μια σειρά από προτάσεις για θεσμικές και δομικές αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα.

Τον είχαμε συνηθίσει ως νέο βουλευτή σε αντιπαραθέσεις με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φαίνεται ότι δεν φοβάται να καταθέσει απόψεις και προς την κυβέρνηση. Συζητάμε μαζί του για τα σενάρια εκλογών, την άνοδο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την πρότασή του για φορολογική μεταρρύθμιση.

Κύριε Κυρανάκη, είμαστε στα 2,5 και πλέον χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Σε ποιούς τομείς θεωρείτε ότι έχει πετύχει η κυβέρνηση και πού υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;

Ψηφιακή επανάσταση, ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, κλείσιμο των συνόρων απέναντι στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση, φιλοεπενδυτικό κλίμα στην πράξη, επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού.

Αυτές είναι οι μεγάλες επιτυχίες μέχρι σήμερα, όμως πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε ώστε η Ελλάδα να γίνει μια χώρα πρότυπο.

Οι τομείς που κατά τη γνώμη μου χρειάζονται περισσότερη προσπάθεια είναι η Δημόσια Διοίκηση, το Εθνικό Δημογραφικό πρόβλημα, οι πολύ υψηλές εισφορές που πληρώνουν εργοδότες και εργαζόμενοι, και το εκπαιδευτικό σύστημα του μέλλοντος ώστε τα παιδιά μας να γίνουν καλύτεροι από μας.

Προφανώς η πανδημία έβαλε πολλά εμπόδια, όμως επιτάχυνε αλλαγές σε άλλους τομείς. Θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια μπορούν να αλλάξουν την Ελλάδα ακόμη περισσότερο.

Στις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, από την εκλογή του νέου προέδρου, έχει εκτοξευτεί. Πιστεύετε ότι αυτή η άνοδος θα αποδοθεί και στην κάλπη;

Παρότι ξεκίνησε με προσδοκίες, θεωρώ ότι έχει απογοητεύσει. Σε μια σειρά από ζητήματα ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν πήρε σαφή θέση και μίλησε με γενικότητες που δεν πείθουν. Θεωρώ ότι συνεχώς μικραίνει απόσταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, και αν υπάρχει μια πιθανότητα για επάνοδο Τσίπρα στην εξουσία, αυτός είναι το στήριγμα που του προσφέρει ο κ. Ανδρουλάκης και η στενή του ομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, όταν κάνεις πολιτική πρέπει να παίρνεις θέση. Ο κόσμος για να σε ψηφίσει θέλει να ξέρει σε τι πιστεύεις και τι εκπροσωπείς. Μέχρι στιγμής από τον κ. Ανδρουλάκη η κοινωνία δεν έχει τέτοια δείγματα γραφής.

Πότε βλέπετε κάλπες και ποιον θα συνέφερε να πάμε σε εκλογές σύντομα;

Το 2023. Υπάρχει πλέον ισχυρό πολιτικό επιχείρημα για ολοκληρωθεί η τετραετία. Η Νέα Δημοκρατία παρά την πανδημία υλοποιεί το πρόγραμμά της και εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της. Η ολοκλήρωση της 4ετίας θα ενισχύσει την εικόνα σταθερότητας και αξιοπιστίας για τη χώρα, γεγονός που μπορεί να φέρει ακόμη περισσότερες επενδύσεις και άρα να δημιουργηθούν δουλειές και να αυξηθεί το εισόδημα.

Όσοι εισηγούνται πρόωρες εκλογές με στενά κομματικά κριτήρια δημοσκοπικής διαφοράς, θεωρώ ότι κάνουν λάθος και δεν βλέπουν τη μεγάλη εικόνα.

Σε πρόσφατη τοποθέτησή σας, είπατε ότι το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι χαοτικό και θα έπρεπε να γίνει αντιστοιχία φόρων και αγαθών ή δημοσίων υπηρεσιών. Τι ακριβώς προτείνετε και γιατί;

Είναι μια πρόταση που έχω ήδη καταθέσει από την κοινοβουλευτική συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021.

Η Ελλάδα έχει σήμερα 104 φόρους, που δεν βρίσκονται καν σε έναν ενιαίο φορολογικό κώδικα. Ένα πραγματικό χάος δηλαδή. Η ουσία της πρότασης είναι να αντιληφθούμε για ποιό λόγο υπάρχουν φόροι. Οι φόροι υπάρχουν για να χρηματοδοτηθούν ανάγκες που δεν μπορούν να καλύψουν μόνοι τους οι πολίτες. Για παράδειγμα δεν μπορεί ο πολίτης να έχει ένα δικό του νοσοκομείο ή σχολείο, ούτε να φτιάξει δρόμους και υποδομές γύρω από το σπίτι του.

Τι φορολογείται σήμερα; Μια κατάσταση ή μια πράξη. Έχεις εισόδημα; φορολογείσαι. Έχεις ακίνητο; Φορολογείσαι. Κυκλοφορείς με αυτοκίνητο; Πληρώνεις τέλη.

Αυτό πρέπει να αλλάξει και να αντικατασταθεί η πλειοψηφία των υπαρχόντων φόρων με ανταποδοτικούς. Δηλαδή αν κοστίζει η Υγεία 12 Δις το χρόνο, θα πρέπει αυτά τα χρήματα να αντιστοιχούν σε έναν ενιαίο φόρο Υγείας. Το ίδιο για την Παιδεία και όλες τις παροχές που λαμβάνει ο πολίτης από το κράτος.

Γιατί πρέπει να αλλάξει αυτό, κατά τη γνώμη σας;

Πρέπει να αλλάξει για δυο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δεν μπορείς να αξιολογήσεις πόσο σου κοστίζουν όλες αυτές οι “δωρεάν παροχές” που σου λέει το κράτος, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου δωρεάν αφού πληρώνονται από φόρους.

Για παράδειγμα αν έχεις 500 ευρώ διαθέσιμα ξέρεις ότι μπορείς να νοικιάσεις ένα διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη και όχι μια βίλα στην Εκάλη. Ή αν έχεις 3.000 ευρώ ξέρεις ότι μπορείς να πάρεις ένα μεταχειρισμένο αμάξι 10ετίας και όχι ένα καινούργιο πολυτελές supercar.

Στα δημόσια οικονομικά όμως αυτό δεν μπορείς να το υπολογίσεις σήμερα. Δεν ξέρεις πόσα πληρώνεις σήμερα για να πηγαίνει το παιδί σου σε δημόσιο σχολείο, ούτε πόσο σου κοστίζει η πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Και ο δεύτερος λόγος;

Ο δεύτερος είναι ζήτημα διαφάνειας και ποιότητας της δημοκρατίας μας. Εξηγώ τι εννοώ.

Πόσες φορές έχετε ακούσει από όλα τα κόμματα τη φράση “Πρέπει να μειωθεί ο τάδε φόρος” ή από την άλλη “Πρέπει να δώσει η κυβέρνηση περισσότερα σε αυτόν τον τομέα”; Αυτές οι συζητήσεις γίνονται μονομερώς. Συζητάμε για μειώσεις φόρων λες και είναι κάποιο αξιακό-φιλοσοφικό ζήτημα, και για δαπάνες λες και τα χρήματα είναι της κυβέρνησης και όχι των φορολογούμενων.

Γι αυτό και η φορολογική μεταρρύθμιση που προτείνω συνδέει φόρους με δαπάνες, ώστε να έχει σαφή εικόνα ο πολίτης που πηγαίνουν τα χρήματά του και να σταματήσει ο λαϊκισμός των παροχών χωρίς να εξηγεί κανείς από που θα πληρωθούν.

Στην πράξη πώς θα λειτουργούσε το νέο φορολογικό σύστημα που προτείνετε;

Είναι απλό. Η κοστολόγηση των δαπανών υπάρχει ήδη βάσει του προϋπολογισμού. Άρα για τις βασικές δαπάνες του κράτους Υγεία, Παιδεία, Υποδομές, Ασφάλεια, Εθνική Άμυνα, Κοινωνική Πρόνοια, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας αντίστοιχος άμεσος ή έμμεσος φόρος που θα πληρώνεται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα (ή και τα δυο ανάλογα το ύψος).

Αυτό προφανώς θα σημαίνει ότι θα καταργηθούν αυτόματα μια σειρά από σημερινούς φόρους που αντιστοιχούν στο ίδιο ποσό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κράτος μας σήμερα κοστίζει 97 Δις €. Από αυτά, τα 57 Δις πηγαίνουν σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα (39 Δις €), σε Υγεία (12 Δις €) και Παιδεία (7 Δις €).

Αν ήταν σε εφαρμογή η πρόταση που κατέθεσα, όλα τα πολιτικά κόμματα θα όφειλαν να έχουν πολύ πιο ξεκάθαρες και ειλικρινείς θέσεις για τις πολιτικές που ασκούν. Θα τελειώναμε οριστικά με τον λαϊκισμό των δαπανών, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες θα είχαν πλέον όλα τα δεδομένα στα χέρια τους ώστε να μας κρίνουν δίκαια.

Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Κυρανάκη.

Εγώ σας ευχαριστώ κυρία Λάππα και το ellada24.gr για τη φιλοξενία.

* Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα ellada24.gr