Δεν βάζουμε πελατειακές ψήφους πάνω από τα πιστεύω μας - Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Δεν βάζουμε πελατειακές ψήφους πάνω από τα πιστεύω μας

720 390 Κωνσταντίνος Κυρανάκης

«Οι επιλογές με κριτήριο το πολιτικό κόστος ήταν μια από τις αιτίες που έφεραν την Ελλάδα στο σημείο που βρίσκεται», σημειώνει στη συνέντευξή του στο Reader.gr ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ενώ υπογραμμίζει επίσης ότι «δεν είναι δουλειά του κ. Ντάισελμπλουμ πότε θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα». Ο κ. Κυρανάκης υπογραμμίζει ότι, όπως και να έχει, η ΝΔ θα τηρήσει την υπόσχεσή της και θα μειώσει τους φόρους, ενώ ξεκαθαρίζει πως μια κυβέρνηση της ΝΔ θα διεκδικήσει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο από τους εταίρους με όπλο την αξιοπιστία. Με σύνθημα «οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα» θα πάμε σε όλη την Ελλάδα για να μιλήσουμε με ακόμη περισσότερους πολίτες και να τους πείσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να χτίσει μαζί τους την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας», σημειώνει επίσης ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ, αναφερόμενος στο άνοιγμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κοινωνία.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ως υπέρμαχος των επενδύσεων, αλλά και ως εγγυήτρια της εξόδου από το Μνημόνιο. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμάτε ότι οι πολιτικές εξελίξεις μπορούν να εκταθούν ακόμα και ως το 2019, όπως «συνιστά» ο κ. Ντάισελμπλουμ;

Δεν είναι δουλειά του κ. Ντάισελμπλουμ πότε θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα. Δουλειά του είναι να εργάζεται σκληρά για να πετύχει το πρόγραμμα. Με δική του συνευθύνη έχει επιλεγεί ένα δημοσιονομικό μείγμα υπερφορολόγησης που μειώνει τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών και διώχνει ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα κλείνει τα μάτια στις ρουσφετολογικές προσλήψεις που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Δημόσιο, στα αναχρονιστικά νομοσχέδια – όπως αυτό που καταργεί την taxibeat – και τα εμπόδια που βάζει η κυβέρνηση σε κάθε επένδυση που έρχεται στη χώρα.

Στην άλλη άκρη του νήματος, ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει να κρατήσει την εξουσία με κάθε τίμημα. Σήμερα λέει ότι τον Ιούλιο του 2018, βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια. Η ίδια η πραγματικότητα θα τον διαψεύσει όταν τον Ιανουάριο του 2019 θα εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα του 4ου Μνημονίου που ο ίδιος υπέγραψε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν έρθουν οι εκλογές, δεν θα τον πιστεύει πλέον κανείς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ από τη Θεσσαλονίκη παρουσίασε ένα πλαίσιο αρχών και θέσεων για την επόμενη μέρα. Σε αυτό το αφήγημα, κεντρικά θέση έχουν οι μειώσεις φόρων. Οι εν λόγω μειώσεις είναι συμβατές και με στόχο πλεονάσματος στο 3,5% ή αναγκαία συνθήκη είναι η μείωση του δημοσιονομικού χώρου;

Θα μειώσουμε τους φόρους είτε συμφωνούν οι εταίροι μας είτε όχι. Σε αυτήν την πολιτική πιστεύουμε και αυτήν θα εφαρμόσουμε. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου επιχειρήσεων, του φόρου στα μερίσματα και η κατάργηση των ειδικών φόρων για τους οποίους έχουμε δεσμευθεί από το 2016 αντιστοιχούν σε 2 δις περικοπών από κρατικές δαπάνες που έχουμε ήδη ανακοινώσει. Άρα είναι απολύτως συμβατές ακόμη και με τα πλεονάσματα του 3,5%.

Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτείνει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους. Χαμηλότεροι στόχοι στα πλεονάσματα σε συνδυασμό με ένα ταχύρρυθμου πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αν μειωθούν οι στόχοι στα πλεονάσματα, θα μειώσουμε περισσότερο και τους φόρους. Σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι μόνο με αυτήν την πολιτική που προτείνουμε θα αυξηθούν τα εισοδήματά τους.

Όσον αφορά τον δημοσιονομικό χώρο που προανέφερα, πώς είναι βέβαιο ότι οι εταίροι της χώρας θα συμφωνήσουν στη ρήτρα σύνδεσης μεταρρυθμίσεων με το ύψος του πλεονάσματος που προτείνει η ΝΔ και δεν θα επιμείνουν σε ένα ασφυκτικό κοστούμι;

Πιστεύουμε ότι θα συμφωνήσουν γιατί πάνω από όλα συμφέρει τους ίδιους. Κανείς δεν θέλει να συνεχίσει η Ελλάδα σε μνημόνια. Η πολιτική που προτείνουμε είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να μεγαλώσει το ΑΕΠ. Όσο το ΑΕΠ θα μεγαλώνει, οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα θα χαμηλώνουν. Αυτό συμβαίνει διότι οι στόχοι είναι ποσοστά επί του ΑΕΠ και όχι απόλυτοι αριθμοί. Από εκεί και πέρα, για να πείσεις τους εταίρους να συμφωνήσουν σε μια δική σου πρόταση, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή πρέπει πρώτα να τους δείξεις πως όσα λες, μπορείς και να τα κάνεις. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποτύχει σε αυτό. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για μας, να δείξουμε την αξιοπιστία μας από την πρώτη μέρα. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν ήδη ανακοινωθεί τα πρώτα τρία νομοσχέδια της επόμενης κυβέρνησης.

Με το συνέδριο θέσεων που θα γίνει τον Δεκέμβριο, δρομολογείται το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. Με ποιους όρους και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να γίνει αυτό το άνοιγμα;

Το άνοιγμα στην κοινωνία έχει ξεκινήσει εδώ και δυο χρόνια, και το Συνέδριο είναι απλά ακόμη ένα βήμα. Σύγχρονες δράσεις όπως το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών, οι ομάδες εργασίας με τους εμπειρογνώμονες, η δράση “Συμμετέχω”, έχουν φέρει πολλούς καινούργιους ανθρώπους στη Νέα Δημοκρατία. Άνθρωποι από άλλους πολιτικούς χώρους, άνθρωποι που δεν συμμετείχαν ποτέ σε κόμματα, άνθρωποι από την αγορά, έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη βάζοντας τη σφραγίδα τους στη διεύρυνση. Με σύνθημα “οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα” θα πάμε σε όλη την Ελλάδα για να μιλήσουμε με ακόμη περισσότερους πολίτες και να τους πείσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να χτίσει μαζί τους την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας.

Αρκετές φορές, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να κάνει συγκρούσεις «τροχιοδεικτικές» ως προς τις προθέσεις του. Φέρνω ως παράδειγμα την τοποθέτησή του για το ζήτημα των ταξί. Δεν υπάρχει όμως και ένα σημαντικό πολιτικό κόστος; Συνοπτικά, δεν φοβάστε μήπως χάσετε ψήφους;

Οι επιλογές με κριτήριο το πολιτικό κόστος ήταν μια από τις αιτίες που έφεραν την Ελλάδα στο σημείο που βρίσκεται. Δεν βάζουμε πελατειακές ψήφους πάνω από τα πιστεύω μας. Στο θέμα των ταξί, η κυβέρνηση ουσιαστικά βάζει λουκέτο σε μια πετυχημένη ελληνική επιχείρηση για να κάνει το χατίρι λίγων συνδικαλιστών. Εμείς είμαστε με το μέρος της υγιούς επιχειρηματικότητας και με την Ελλάδα που θέλει να καινοτομεί και να έχει το βλέμμα στο μέλλον. Στηρίζουμε την Beat και κάθε νόμιμη, καινοτόμο πλατφόρμα που μπορεί να αυξήσει τα εισοδήματα για τους επαγγελματίες οδηγούς και να προσφέρει πιο ποιοτικές υπηρεσίες στα εκατομμύρια των Ελλήνων που χρησιμοποιούν ταξί καθημερινά.

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του γαλάζιου ακροατηρίου, πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι η επιμονή στη φιλελεύθερη ατζέντα χωρίς αντίβαρα, αποξενώνει ένα παραδοσιακό, δεξιό κοινό που στηρίζει τη ΝΔ. Υφίσταται αυτός ο κίνδυνος;

Οι μισοί μας κατηγορούν ότι είμαστε “υπερβολικά κεντρώοι” και οι άλλοι μισοί ότι έχουμε στις τάξεις μας ακροδεξιά στοιχεία. Τους ενοχλεί μάλλον ότι το εγχείρημα της διεύρυνσης έχει πετύχει. Αποδείξαμε ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να συνθέσει διαφορετικές απόψεις. Φωνές από όλους τους χώρους μπορούν να συνυπάρξουν γιατί μας ενώνει μια βασική αρχή. Αγαπάμε την Ελλάδα γι αυτό που μπορεί να γίνει αύριο, όχι μόνο γι αυτό που ήταν κάποτε. Είμαι σίγουρος ότι στις επόμενες εκλογές θα μας ψηφίσουν και συμπολίτες μας που μπορεί να μην έχουν ψηφίσει στο παρελθόν τη Νέα Δημοκρατία. Συνομιλώ με πολλούς από αυτούς, κυρίως νέους ανθρώπους στην ηλικία μου που βλέπουν ότι “κάτι έχει αλλάξει” και η Νέα Δημοκρατία πλέον μπορεί να τους εκφράσει.

Κλείνω, επιστρέφοντας στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη για τους νέους. Επειδή έχετε την εμπειρία του εξωτερικού, πώς, ειλικρινά, θα πειστεί ένας νέος άνθρωπος που έφυγε λόγω έλλειψης προοπτικής, να επιστρέψει άμεσα στη χώρα; Είναι ικανή συνθήκη η πολιτική αλλαγή που ευαγγελίζεστε;

Δεν θα πειστεί κανείς μόνο από λόγια ενός πολιτικού, όποιος κι αν είναι αυτός. Πράξεις χρειάζονται, και συγκεκριμένα τρεις. Πρώτον να έρθουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα, δεύτερον να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για να ξεκινήσει κάποιος επιχείρηση στην Ελλάδα, ακόμη και εξ αποστάσεως, τρίτον να φτιάξουμε σύγχρονες δομές στο κράτος που θα εξασφαλίζουν την αξιοκρατία.

Συμμετέχω προσωπικά, ως ιδρυτικό μέλος, στην πρωτοβουλία Brain Gain. Μαζί με τα παιδιά από την πρωτοβουλία δημοσιεύσαμε πρόσφατα δυο έρευνες που μας δείχνουν κάτι πολύ ενδιαφέρον. Πάνω από 70% όσων απάντησαν στην έρευνα “Θα γυρνούσα στην Ελλάδα αν” είπαν ότι θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Δεν έχουν ρίξει μαύρη πέτρα πίσω τους. Και ως κριτήριο για την επιστροφή βάζουν ψηλότερα από όλα την αξιοκρατία. Γι’ αυτή τη γενιά, τους νέους που θέλουν να επιστρέψουν αλλά κυρίως αυτούς που δεν έφυγαν ποτέ, θέλουμε να δουλέψουμε πολύ σκληρά. Θέλουμε η νέα γενιά να πετύχει πολλά περισσότερα από τις προηγούμενες. Οι προσωπικοί στόχοι κάθε νέου ανθρώπου είναι και δικοί μας στόχοι. Μόνο έτσι θα πάει η Ελλάδα μπροστά.

* Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα reader.gr