Κ. Κυρανάκης στο L&O: Υπεροχή της Ελλάδας στον αέρα με τα Rafale - Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Κ. Κυρανάκης στο L&O: Υπεροχή της Ελλάδας στον αέρα με τα Rafale

1200 630 Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Η Ελληνική Κυβέρνηση κινείται μόνο με γνώμονα τον πατριωτισμό και το εθνικό συμφέρον

Ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση το άνοιγμα του Click in Shop και η επαναφορά του Cilck Away. Παράλληλα άνοιξαν και τα σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και δημοτικά. Βλέπουμε σιγά σιγά «φως στο τούνελ» για την άρση της γενικής καραντίνας ή υπάρχει τελικά ο κίνδυνος να επανέλθουμε στα προηγούμενα επίπεδα;

Ξέρουμε πως η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της αναπροσαρμόζονται. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά όλα τα στοιχεία και προχωρά βήμα-βήμα σε αποφάσεις. Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή πως θα κάνουμε τα πάντα για να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή.

Αυτό δε σημαίνει πως θα αγνοήσουμε τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της επιχειρηματικότητας. Είμαι υπέρ του να ανοίξει η οικονομία, να δουλέψουν οι καταστηματάρχες. Είναι δυσβάστακτο το οικονομικό βάρος για όλους. Σεβόμαστε σε κάθε περίπτωση τις εισηγήσεις των ειδικών αλλά κατανοούμε πως και οι επαγγελματίες θέλουν να δουν τις επιχειρήσεις τους να λειτουργούν ξανά. Πρέπει να δείξουμε σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν ταλαιπωρηθεί όλο αυτό το διάστημα.

Ταυτόχρονα με την πανδημία η κυβέρνηση ήλθε πολλές φορές αντιμέτωπη με την τουρκική προκλητικότητα. Όμως η νέα χρονιά φέρνει και νέο κύκλο διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη. Πιστεύετε ότι αυτός ο κύκλος θα είναι ένα βήμα ώστε τελικά να φτάσουμε στον διάλογο;

Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών έρχεται ως αποτέλεσμα μιας εξωτερικής πολιτικής, η οποία τους τελευταίους 12 μήνες έχει να παρουσιάσει σημαντικά επιτεύγματα. Είχαμε δύο συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ, με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και τη συμφωνία με την Αλβανία για έναρξη διαβουλεύσεων για την από κοινού παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Επιπλέον, αποφασίστηκε η επέκταση των χωρικών υδάτων, που για πρώτη φορά μεγαλώνει την Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες ενώ παράλληλα αναπτύξαμε μια σειρά συμμαχιών με χώρες του Αραβικού κόσμου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η χώρα μας έχει σήμερα ως κεκτημένο μία σειρά από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι οποίες στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, ότι σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητικότητα θα υπάρχει ευρωπαϊκή αντίδραση. Έχουμε πάντα μια ειλικρινή, εποικοδομητική διάθεση για τις διερευνητικές επαφές και ελπίζουμε ότι η Τουρκία θέλει αυτή την ομαλοποίηση όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την Ευρώπη.

Έχει ακουστεί πολλές φορές ακόμα κι από χείλη παροικούντων το κυβερνητικό στρατόπεδο, η λέξη «Συμβιβασμός». Εφόσον η ελληνική πλευρά έχει πει ξεκάθαρα για ποια θέματα θα μπορούσε να υπάρξει διάλογος, πού θα χρειαζόταν ένας συμβιβασμός;

Η Κυβέρνηση επιδίωξε από την πρώτη στιγμή την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών θέτοντας μια συγκεκριμένη προϋπόθεση: Να μην υπάρχει καμία τουρκική ερευνητική δραστηριότητα εντός Ελληνικής ΑΟΖ και να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Αυτό σημαίνει πως οι επαφές θα γίνουν σε ένα προδιαγεγραμμένο πλαίσιο με αντικείμενο την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Οποιοδήποτε άλλο θέμα δεν είναι αντικείμενο συζήτησης με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει τη διάθεση και την επιθυμία να βρει ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της βασικής μας διαφοράς με την Τουρκία.

Όσο η Ελλάδα ισχυροποιείται οικονομικά και στρατιωτικά τόσο πιο ευνοϊκά θα μπορούμε να λύνουμε τις διαφορές μας υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων.

Είναι κατάλληλη περίοδος για τον διάλογο; Και το ρωτώ αυτό γιατί βλέποντας την αν μη τι άλλο εκτροχιασμένη κατάσταση στις ΗΠΑ και ταυτόχρονα την κυβερνητική αστάθεια της Ιταλίας, υπάρχει μια αίσθηση στον αέρα ότι γενικότερα τα κράτη πιο έντονα πλέον, στρέφονται σε αυτό που λέμε «πατριωτικός χώρος». Οποιαδήποτε λανθασμένη κίνηση θα μπορούσε να επιφέρει πολύ δύσκολες καταστάσεις από αντιδράσεις στη χώρα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση κινείται μόνο με γνώμονα τον πατριωτισμό και το εθνικό συμφέρον. Οτιδήποτε και αν συμβαίνει στις ΗΠΑ δεν πρέπει να επηρεάζει την Ελλάδα σε σχέση με τη στάση της απέναντι στην Τουρκία. Ούτως ή άλλως οι δεσμοί που έχουμε δημιουργήσει με τις χώρες αυτές δεν αφορούν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα αλλά είναι χτισμένοι σε στρατηγικούς στόχους. Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική αποστολή που θα χειριστεί το διάλογο και δεν πιστεύω πως θα γίνει κάποια λάθος κίνηση.

Είδαμε ακόμη και από τις ημέρες της ψήφισης του προϋπολογισμού αλλά και αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «έβαλε πλάτη» σε θέματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιό σας γι’ αυτό και στη συνέχεια θα ήθελα να ρωτήσω, δεδομένης αυτής της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στα εξοπλιστικά, αν η σημερινή κυβέρνηση «κληρονόμησε» μια καλή κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις και την άμυνα της χώρας από την προηγούμενη.

H αριστερά ποτέ δε συναινούσε ακόμη και σε αυτονόητες κινήσεις για την άμυνα της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε αρχικά αλλά τελικά ψήφισε την εξαγορά των Rafale, αντιλαμβανόμενος το λάθος του.

Η Ελλάδα προχωρά με ένα σύνθετο και μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Πρόκειται για μία σοβαρή επένδυση σε έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη.

Το δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων μας ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας που είναι έτοιμοι να προσφέρουν για την πατρίδα. Η Πολεμική μας Αεροπορία εκτός από τα 18 Rafale, θα επιχειρήσει να μπει στο πρόγραμμα των F-35 ενώ αναβαθμίζονται και τα F-16. Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τη διαδικασία για την ένταξη στον στόλο του τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου.

Εξασφαλίζουμε επίσης νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό, νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, και νέους κατευθυνόμενους πυραύλους για την Πολεμική Αεροπορία. Ενεργοποιούμε την αμυντική Βιομηχανία μας και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ ενώ παράλληλα ενισχύεται η ψηφιακή λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων δίνοντας έμφαση στο cyber defence.

Όλες αυτές οι κινήσεις κάνουν την Ελλάδα πιο ισχυρή.

* Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα lawandorder.gr