Τη χώρα σου δεν μπορείς να την αλλάξεις από τον καναπέ. - Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Τη χώρα σου δεν μπορείς να την αλλάξεις από τον καναπέ.

750 501 Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Ο Κώστας Κυρανάκης στα τριάντα δύο έτη του έχει, ήδη, διατελέσει Πρόεδρος νεολαίας ΕΛΚ, έχει συνεργαστεί με τον Jean-Claude Juncker και τώρα ζητά την ψήφο των Ελλήνων… για να τα αλλάξει όλα!  Με ψυχολογία νικητή και τη μανία να τα βάζει με το σύστημα, ο πρώην αν. εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ, μιλάει στο meaculpa.gr και την Ελένη Κριτσιδήμα, για τις προτεραιότητες του ως εν δυνάμει βουλευτής. Θέτει το πρόβλημα του Ελληνικού στην κορυφή των προβλημάτων, για των οποίων την επίλυση θα εργαστεί. Η Νομική τον έκανε να σκέφτεται διαφορετικά, η Επικοινωνία τον κέρδισε ως επάγγελμα και η Ελλάδα τον κρατάει εδώ, πεισμωμένο να την αλλάξει. Ο Κώστας Κυρανάκης είναι έτοιμος και διατεθειμένος να κάνει πράξεις προς όφελος της χώρας αλλά όχι να συγχωρήσει τον Κώστα Βαξεβάνη με τον οποίο “θα τα πουν στα Δικαστήρια”.

Κύριε Κυρανάκη, στις επερχόμενες εθνικές εκλογές θα διεκδικήσετε την ψήφο των συμπολιτών μας στα Νότια της Β’ Αθηνών. Γιατί οι εν δυνάμει ψηφοφόροι σας να επιλέξουν να δώσουν σταυρό σ’ εσάς; Τι διαφορετικό θα κάνετε από κάποιον άλλο συνυποψήφιό σας;

Μπαίνω στην πολιτική γιατί πιστεύω ότι τη χώρα σου δεν μπορείς να την αλλάξεις από τον καναπέ. Ανήκω σε μια γενιά που έχει στρέψει την πλάτη της στην πολιτική. Η απογοήτευση και η κριτική από μόνη της, όμως, δεν αλλάζει κάτι. Πρέπει να κάνουμε πολλά για να αλλάξει η Ελλάδα. Αποφάσισα να μπω λοιπόν σε αυτή τη μάχη, για να δουλέψω σκληρά γι’ αυτές τις αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας. Για όλα αυτά τα αυτονόητα που συζητάμε στις παρέες μας και δεν γίνονται ποτέ, και για να γίνω η φωνή όσων ζητούν ανανέωση.

Η πολιτική πως προέκυψε στη ζωή σας;

Δεν προέρχομαι από πολιτική οικογένεια, οπότε μάλλον κόλλησα από αλλού το “μικρόβιο”. Από μικρός είχα μια μανία να διεκδικώ πράγματα και να τα βάζω με κάθε είδους “συστήματα”. Στο σχολείο ως πρόεδρος 15μελούς απέναντι στους καθηγητές, στη Νομική Αθήνας απέναντι στο παρασύστημα των καταλήψεων. Το 2013 εκλέχθηκα πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ, της μεγαλύτερης συμμαχίας νέων πολιτικών στην Ευρώπη. Αν ρωτήσετε σήμερα τους ομολόγους μου στη Γερμανική Νεολαία, ή ακόμα και τα κεντρικά του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες θα σας πουν ότι είχαν απέναντί τους έναν άνθρωπο που μονίμως διεκδικούσε.

Διακρίνω μια δίψα για διεκδικήσεις.

Αυτή ακριβώς η συνεχής δίψα για διεκδίκηση είναι η δική μου πηγή ενέργειας και σήμερα. Αν βλέπω κάτι που θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει, νιώθω ότι πρέπει να κάνω κάτι γι αυτό, όχι απλά να κάθομαι να κοιτάω.

Αν εκλεγείτε, ποια θα είναι η προτεραιότητα σας ως βουλευτής;

Να είμαι η φωνή όσων εκπροσωπώ στο κοινοβούλιο. Να ακούγονται δυνατά όσα δεν μπορούν να πουν οι ίδιοι οι πολίτες του Αθηναϊκού νότου. Η μεγαλύτερη προτεραιότητα για την περιφέρειά μου φυσικά, δεν είναι άλλη από τη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού. Μια επένδυση που μπορεί να δημιουργήσει 70.000 νέες θέσεις εργασίας, να αναβαθμίσει τις αξίες των ακινήτων της περιοχής, να ενισχύσει όλες τις τοπικές επιχειρήσεις, να φέρει εκατομμύρια τουρίστες και να ομορφύνει ακόμη περισσότερο την Αθηναϊκή Ριβιέρα. Θα δουλέψω όσο μπορώ για να προχωρήσει επιτέλους αυτή η εμβληματική επένδυση.

Δική μου προσωπική προτεραιότητα είναι όμως και να επιστρέψει η νέα γενιά στην πολιτική. Να αλλάξουμε τους όρους, να ανοίξουμε το δρόμο για την επόμενη γενιά. Στόχος μου είναι σε μια τετραετία, από σήμερα, οι νέοι να έχουν πολύ περισσότερα κίνητρα και περισσότερες δυνατότητες να διεκδικήσουν το δικό τους ρόλο στην Ελληνική πολιτική.

Ας υποθέσουμε πως δεν εκλέγεστε. Θα απογοητευτείτε και θα εγκαταλείψετε ή θα πεισμώσετε και θα προσπαθήσετε περισσότερο, για την επόμενη φορά;

Δεν μπαίνεις σε μια μάχη για να χάσεις. Οι εκλογές απαιτούν ψυχολογία νικητή, και πίστη στις δυνάμεις σου. Αν δεν πιστεύεις εσύ στον εαυτό σου, γιατί να πιστέψει ο οποιοσδήποτε άλλος;

Πως γίνεται έναν απόφοιτο της Νομικής να τον κερδίζει η στρατηγική της επικοινωνίας και το διαδίκτυο;

Η νομική επιστήμη σε κάνει να σκέφτεσαι διαφορετικά. Το να γνωρίζεις τους κανόνες που διέπουν μια κοινωνία είναι πολύ σημαντικό, ειδικά αν ασχολείσαι με την πολιτική. Είναι σίγουρα μια Σχολή που σε γεμίζει γνώση, σου αλλάζει νοοτροπία και σου δίνει αυτοπεποίθηση για να προχωρήσεις στη ζωή σου, ό,τι κι αν κάνεις.

Η στρατηγική επικοινωνία και ειδικά το διαδίκτυο προέκυψαν μέσα από την εθελοντική μου συμμετοχή στις εθνικές εκλογές του 2007. Τότε είχα την ευθύνη να παρακολουθώ ξένες καμπάνιες στη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκλογική χρονιά για το Δυτικό κόσμο, με τα Primaries μεταξύ Obama και Hillary στην Αμερική, την πρώτη εκλογή  David Cameron στη Μεγάλη Βρετανία και την εκλογή Sarkozy στη Γαλλία.

Αυτές οι καμπάνιες λοιπόν ήταν η αφορμή να ασχοληθώ κι εγώ με αυτό το χώρο επαγγελματικά.

Ήσασταν μόλις 27 ετών όταν συνεργαστήκατε με τον Jean-Claude Juncker για την προεκλογική καμπάνια του. Αναντίρρητα, πρόκειται για μια αναγνώριση του επιπέδου των εργασιών σας, αλλά και σημαντικός σταθμό σας για εσάς. Πείτε μας, πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία; Τι αποκομίσατε;

Νομίζω ότι απλά ήμουν ένας άνθρωπος με τις κατάλληλες δυνατότητες την κατάλληλη στιγμή. Δεν θα ξεχάσω το 2014, τη στιγμή που με πήρε τηλέφωνο ο Martin Selmayr, επικεφαλής της καμπάνιας του Γιούνκερ, και μου είπε ότι “θέλουμε το site να είναι στον αέρα σε 10 μέρες”. Δουλέψαμε μερόνυχτα, και μάλιστα μέσα στο Πάσχα, αλλά το βγάλαμε.

Όμως ο ρόλος μου στην καμπάνια ήταν και πολιτικός. Οι Ευρωεκλογές του 2014 ήταν η πρώτη φορά που τα ευρωπαϊκά κόμματα έπρεπε να αποφασίσουν για έναν υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν. Το ΕΛΚ επέλεξε τον Γιούνκερ και η δική μου πρόταση ήταν να κάνουμε το γύρο της Ευρώπης με μικρά βαν και να μιλάμε στους πολίτες για την υποψηφιότητα του. Ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους μας, και για τον ίδιο τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ακόμη και σήμερα δηλώνει ευγνώμων για ότι κάναμε εκείνη τη χρονιά για την καμπάνια του.

Κύριε Κυρανάκη, θα μπορούσατε να διαπρέπετε στο εξωτερικό. Γιατί ζείτε στην Ελλάδα;

Αγαπώ υπερβολικά τη χώρα μου και θέλω να είμαι εδώ. Έχω περάσει αρκετά χρόνια στην Ευρώπη και είμαι σε θέση να έχω μέτρο σύγκρισης. Η Ελλάδα είναι η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο. Δεν το λέω σοβινιστικά, το εννοώ. Εδώ έρχονται άνθρωποι από κάθε άκρη του πλανήτη για να δουν αυτό που εμείς έχουμε στη γειτονιά μας και δεν το σεβόμαστε.

Παραμένω εδώ λοιπόν και θέλω να δω κι άλλους νέους που έφυγαν έξω να επιστρέψουν. Να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αλλάξουμε νοοτροπίες που μας κρατάνε κολλημένους. Να κάνουμε την Ελλάδα μια χώρα στην οποία θα χαίρεσαι να δουλεύεις και να παράγεις, όχι μόνο να επισκέπτεσαι. Μια χώρα που θα ζηλεύουν όλοι για το παρόν και το μέλλον της όχι μόνο για την ιστορία της. Μια χώρα πρότυπο.

Γι αυτό έμεινα στην Ελλάδα και θέλω να είμαι μέρος των αλλαγών που χρειάζεται η πατρίδα μου για να γίνει αυτό που της αξίζει.

Τι γίνεται με την αγωγή που σας είχε κάνει ο Κώστας Βαξεβάνης;

Με την αγωγή του ο κ. Βαξεβάνης ζητά τη φυλάκισή μου για έναν χρόνο και 300 χιλιάδες ευρώ, επειδή “νιώθει θλίψη” που τον αποκάλεσα εκτελεστή συμβολαίων λάσπης του ΣΥΡΙΖΑ. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι η απόπειρα εκφοβισμού και φίμωσης της Νέας Δημοκρατίας δεν περνάει. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στο Δικαστήριο.

Θα ήθελα να μου πείτε τι θα κάνατε αν ερχόταν και σας ζητούσε «να το ξεχάσετε» λέγοντας «συγγνώμη».

Δεν θα το άκουγα καν.

Στον προεκλογικό αγώνα σας θα συναντήσετε απογοητευμένους ανθρώπους. Τι θα απαντήσετε σ’ αυτούς που πιστεύουν πως «Όλοι είναι ίδιοι και ο Τσίπρας τουλάχιστον προσπάθησε»;

Ο κόσμος πλέον πείθεται μόνο με πράξεις. Ό,τι και να υποσχεθούμε σήμερα δεν αρκεί μετά από αυτά που έχει ακούσει ο Ελληνικός λαός. Από αυτά που ακούω κάθε μέρα καταλαβαίνω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι έτοιμη να δώσει μια ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία αλλά θα είναι πολύ αυστηροί στην κρίση τους. Οι προσδοκίες είναι πολύ ψηλά και γι αυτό πρέπει να σηκώσουμε μανίκια και να δουλέψουμε γρήγορα και αποτελεσματικά.

Άρα αντί για πολλές υποσχέσεις, είναι καλύτερο να μιλήσουμε με πράξεις. Αυτό από μόνο του γκρεμίζει ως αντίληψη το “όλοι ίδιοι είναι”. Η Νέα Δημοκρατία έχει μάθει από τα λάθη της, έχει αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει. Ζητάμε από τον κόσμο καθαρή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη παρουσιάσει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, έχει ξεκαθαρίσει πως για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται προσπάθεια τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την κοινωνία. Πιστεύετε πως θα είναι εύκολο να το κατανοήσει ο κόσμος;

Ένα κράτος δεν διοικείται μόνο από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, αλλά από χιλιάδες στελέχη σε όλες τις κρατικές δομές. Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Εφορίες και κάθε είδους υπηρεσίες πρέπει να λειτουργήσουν καλύτερα. Άρα οι πρώτοι που πρέπει να κατανοήσουν τους εθνικούς στόχους, να τους πιστέψουν και να τους εφαρμόσουν είναι αυτά τα στελέχη, που έρχονται σε επαφή κάθε μέρα με την κοινωνία, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η Ελλάδα θα αναπτυχθεί και θα γίνει καλύτερη, αν όλοι γίνουμε καλύτεροι στη δουλειά μας.

Θεωρώ ότι αν η κοινωνία δει στην πράξη αυτή την προσπάθεια, όχι μόνο θα κατανοήσει αλλά θα αγκαλιάσει μια τέτοια αλλαγή νοοτροπίας.

Ακόμα δεν μπήκατε στη Βουλή, αλλά θέλω να σας ρωτήσω γιατί θα ήσασταν περήφανος βγαίνοντας από αυτήν οριστικά.

Θα είμαι περήφανος αν στο τέλος αυτής της διαδρομής έχω κρατήσει τις υποσχέσεις που έδωσα σε αυτους που με ψήφισαν.

Κύριε Κυρανάκη, σας ευχαριστούμε. Καλή δύναμη για τον προεκλογικό αγώνα σας.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα meaculpa.gr.