Κυρανάκης στο eponymousview.gr: "Η μείωση φόρων και εισφορών απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρει μπροστά η οικονομία" - Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Κυρανάκης στο eponymousview.gr: “Η μείωση φόρων και εισφορών απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρει μπροστά η οικονομία”

2000 1200 Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Οι δυνατότητες της Ελλάδας, η Νέα Δημοκρατία στο ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η φορολόγηση και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, η ελληνική οικονομία, το σκάνδαλο Novartis και οι  Έλληνες στρατιώτες στον Έβρο αποτέλεσαν το επίκεντρο μιας ενδιαφέρουσας συνέντευξης με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

(Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα eponymousview.gr)

1. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες δηλώσατε πως “είναι ώρα να συζητήσουμε για το αύριο και τις πραγματικές δυνατότητες της Ελλάδας”. Ποιο είναι για εσάς και τη Νέα Δημοκρατία σύσσωμη, το αύριο και οι πραγματικές δυνατότητες της Ελλάδας;

Ζητάμε από τους πολίτες καθαρή εντολή για να εφαρμόσουμε ένα δικό μας πρόγραμμα και γρήγορα στο πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης να μπορέσουν να γίνουν τα αυτονόητα.

Γνωρίζοντας τις δυνατότητες της χώρας, ξέρουμε ότι από τη στιγμή που θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση θα μπορεί η Ελλάδα την επόμενη χρόνια να τρέχει με 4% ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει 200.000 νέες θέσεις εργασίας το χρόνο, 600.000 σε μία τριετία. Σημαίνει ότι με ένα νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων θα έρθουν πολλές ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα και μαζί με αυτές, θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν πίσω και τα νέα παιδιά που έφυγαν γιατί θα έχουν πλέον ποιοτικές θέσεις εργασίας και ευκαιρίες δουλειάς.

Για να βγούμε από το αδιέξοδο, η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή στην ανάπτυξη και την οριστική έξοδο από την κρίση. Και μπορούμε να το πετύχουμε για έναν απλούστατο λόγο: Έχουμε ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

2. Πολύς κόσμος φαίνεται να κάνει λόγο για ήπια, άνευρη αν θέλετε, αντιπολίτευση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Πιστεύετε ότι ισχύει αυτό;

Δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Εδώ και 3,5 χρόνια κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση γιατί αυτή είναι απαίτηση και η προσδοκία των πολιτών από εμάς. Ο κόσμος δεν ψήφισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να στηρίζει και να χειροκροτεί την κυβέρνηση. Τον ψήφισε γιατί πίστεψε ότι μπορεί να κερδίσει τον κ. Τσίπρα.

Η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού μέσα σε ελάχιστους μήνες, η αυξανόμενη εμπιστοσύνη του κόσμου και το μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έχουν έρθει ως αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί μάταια, είτε από το βήμα της Βουλής, είτε μέσω άλλων διαύλων, να αλλάξει αυτήν την τακτική. Είναι προς το συμφέρον του να σταματήσουμε να ασκούμε σοβαρή και σκληρή αντιπολίτευση. Μόνο που η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη, της ελληνικής οικογένειας, της ελληνικής επιχείρησης. Όχι το συμφέρον του κ. Τσίπρα.

3. Ποια η άποψή σας για την φορολόγηση των πολιτών και ιδιαίτερα των ελεύθερων επαγγελματιών; Τι θα έκανε διαφορετικά τότε η Νέα Δημοκρατία ή τι θα άλλαζε τώρα;

Η μείωση φόρων και εισφορών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία. Οι πολίτες δεν αντέχουν να σηκώσουν άλλα βάρη. Έχουμε ήδη περιγράψει τις αλλαγές που σκοπεύουμε να κάνουμε: Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20% σε μία διετία, από το 29% που είναι σήμερα. Μείωση του φόρου μερισμάτων στο 5%. Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 9%. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε μία διετία. Αύξηση του ορίου υπαγωγής στο Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ, ώστε να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και να διευκολύνουμε την ίδρυση και λειτουργία μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Ανάμεσα στα σχέδιά μας είναι και η μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον κατά 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω. Παράλληλα, θα εφαρμόσουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ για την πενταετή παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων και θα αναδιατάξουμε τους στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους για να ελέγξουμε κατά προτεραιότητα τους πονηρούς και όχι τους αδύναμους.

4. “Τον Αύγουστο τελειώνει η χρηματοδότηση, όχι τα μέτρα”. Τι έρχεται στον τομέα της Οικονομίας από τον Αύγουστο και μετά;

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και των ΜΜΕ που ελέγχει να μας πείσουν για το αντίθετο, η χώρα δεν βγαίνει από τα Μνημόνια τον Αύγουστο. Και δεν βγαίνει γιατί είναι υποχρεωμένη -με τις υπογραφές Τσίπρα και Καμμένου και τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ- να προχωρήσει από το 2019 σε νέες μειώσεις των συντάξεων και από το 2020 σε νέα μείωση του αφορολόγητου.

Μπαίνουμε, δηλαδή, σε μια περίοδο κατά την οποία πρόκειται να επιβληθούν μέτρα 5,1 δις ευρώ. Μέτρα που θα κοστίσουν ένα μηνιάτικο στους χαμηλόμισθους και δύο έως τρία μηνιάτικα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Θα επιβαρυνθούμε όλοι με επιπλέον φόρο 600 ευρώ, ενώ θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο και οι εργαζόμενοι των 500 ευρώ.

Επιπλέον, όπως ήδη ομολόγησε ο κ. Τσακαλώτος και επιβεβαιώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται κάτω από αυστηρή παρακολούθηση. Το μόνο που τελειώνει τον Αύγουστο είναι η δανειακή σύμβαση. Θα έχουμε άλλο ένα Μνημόνιο, αλλά χωρίς χρηματοδότηση. Και αυτό σημαίνει ότι θα δανειζόμαστε από τις αγορές, πολύ πιο ακριβά απ’ ό,τι από τους εταίρους μας.

5. Πρόσφατα, ακούσαμε για το σκάνδαλο Novartis στο οποίο γίνεται λόγος για χρηματοδότηση υψηλά ιστάμενων πολιτικών από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία Novartis. Στη δικογραφία της υπόθεσης γίνεται αναφορά σε σημαντικά πρόσωπα της παράταξης με την κατηγορία της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία. Η ζημιά του δημοσίου υπολογίζεται σε 3 δισ. ευρώ. Τι έχετε να πείτε για την υπόθεση;

Δεν προέκυψε κανένα αδίκημα σχετικό με δωροδοκία, δωροληψία και απιστία, για κανένα πολιτικό πρόσωπο. Ειδικά για την απιστία, ενώ στη Βουλή οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τη συμπεριέλαβαν στο κατηγορητήριο, στην Επιτροπή της Βουλής επικαλέστηκαν αναρμοδιότητα όταν διαπίστωσαν ότι αφορούσε και τον κ. Κουρουμπλή.

Η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα που η ίδια έστησε. Έστειλε την υπόθεση στη Βουλή με το άρθρο 86 του Συντάγματος, αλλά η Επιτροπή αρνήθηκε την εφαρμογή του ιδίου άρθρου γιατί προβλέπει, λένε, την εξάλειψη του αξιόποινου των πράξεων. Δεν το γνώριζαν από την αρχή αυτό; Και σε κάθε περίπτωση, αν ήθελαν την πραγματική διερεύνηση της υπόθεσης τι τους εμπόδιζε να ελέγξουν τις τυχόν αξιόποινες πράξεις και μετά να αποφασιστεί ή όχι η παραγραφή τους;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Αν διερευνούσαν πραγματικά την υπόθεση, θα αποκαλυπτόταν η σκευωρία που έστησαν με τη συνδρομή των τριών κουκουλοφόρων.

6. Τι θα έκανε η Νέα Δημοκρατία για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο και κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας;

Η επιστροφή των δύο στρατιωτικών μας στην Πατρίδα και τις οικογένειές τους είναι για τη Νέα Δημοκρατία απόλυτη εθνική προτεραιότητα.

Για το λόγο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε αυτό το θέμα σε όλες του τις συναντήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε όσες επαφές είχε εδώ με εκπροσώπους εταίρων και συμμάχων, αλλά και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στα συμπεράσματα της οποίας καταγράφηκε η έντονη πίεση προς την Τουρκία για την επιστροφή των δύο αξιωματικών μας. Δεν θεωρήσαμε ότι επρόκειτο για ένα «σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο», όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Η κυβέρνηση οφείλει τώρα να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που της παρέχει η
συμμετοχή της Πατρίδας μας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο ΝΑΤΟ, ώστε να γυρίσουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί το συντομότερο δυνατό στις οικογένειές τους.