Κυρανάκης στο «S»: «Επιστροφή Τσίπρα-Βαρουφάκη ή αυτοδύναμη ΝΔ το δίλημμα των εκλογών» - Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Κυρανάκης στο «S»: «Επιστροφή Τσίπρα-Βαρουφάκη ή αυτοδύναμη ΝΔ το δίλημμα των εκλογών»

2560 1324 Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης μιλά στο «The Standard» και την δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα για τα σενάρια εκλογών, τον Ερντογάν και τον Στόλτενμπεργκ.

Στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και την τουρκική προκλητικότητα αναφέρεται ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης στη συνέντευξή του στο «The Standard».

Ο βουλευτής του Νότιου Τομέα είναι αιχμηρός για τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. «Ο κ. Στόλτενμπεργκ δεν κρατά ίσες αποστάσεις» επισημαίνει ο κ. Κυρανάκης και είναι κατηγορηματικός: «Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να δεχθεί τον όρο Ερντογάν σε Σουηδία – Φινλανδία για άρση του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Το οπλικό εμπάργκο πρέπει να εφαρμοστεί και από τις 3 χώρες που συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Τουρκία δηλαδή τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία».

Όσο για τα μετεκλογικά σενάρια και τις συνεργασίες και τη στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ ο κ. Κυρανάκης δίνει τη δική του εκδοχή θεωρώντας πολύ πιθανό ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 να συνεργαστούν ώστε η ΝΔ που θα είναι πρώτο κόμμα, να μην είναι στην Κυβέρνηση.

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο «S»

– Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής υπάρχει αναφορά και σύσταση στην Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ. Θεωρείτε ότι είναι αρκετό για να αποτρέψει τον Ερντογάν από την επιθετική του ρητορική; Υπάρχει φόβος για ένα θερμό καλοκαίρι;

«Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής καλύπτουν τις Ελληνικές θέσεις και ταυτόχρονα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα αποκλιμάκωσης προς την Τουρκία και τον κ. Ερντογάν. Όπως έχω ξαναπεί, η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική αποδίδει και αυτό φαίνεται από την αναγνώριση των Ελληνικών θέσεων από τους συμμάχους μας. Έχουν αντιληφθεί το που οδηγούν οι στρεβλώσεις της Τουρκικής πλευράς και ο αναθεωρητισμός που προτάσσει.

Ο κ. Ερντογάν το βλέπει αυτό και καταλαβαίνει ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό διπλωματικό κεφάλαιο, όπως και στρατιωτικό. Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι πιο ισχυρές και έχουμε απάντηση για κάθε κίνηση που θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα. Σε κάθε περίπτωση, φόβος δεν υπάρχει ποτέ. Μόνο σωστός σχεδιασμός».

Ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης

-Τι να περιμένουμε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όταν ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κρατά ίσες αποστάσεις;

«Ο κ. Στόλτενμπεργκ δεν κρατά ίσες αποστάσεις. Και αυτό διότι οι ίσες αποστάσεις μεταξύ δικαίου και αδίκου ευνοούν σημαίνει στήριξη στον παρανομούντα δηλαδή στην Τουρκία. Όμως τις αποφάσεις για το μέλλον του ΝΑΤΟ δεν τις λαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας αλλά όλα τα κράτη μέλη που συναπαρτίζουν την συμμαχία.

Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να δεχθεί τον όρο Ερντογάν σε Σουηδία – Φινλανδία για άρση του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Το οπλικό εμπάργκο πρέπει να εφαρμοστεί και από τις 3 χώρες που συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Τουρκία δηλαδή τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία».

Ο Κυρανάκης για εκλογές, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

-Επικρατεί ένας προεκλογικός πυρετός καθώς όλοι ετοιμάζονται για εκλογές το Φθινόπωρο. Ποιο πιστεύετε δίλημμα θα είναι αυτό που θα μετρήσει υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στις κάλπες;

«Ασχέτως του πότε θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός να διεξαχθούν οι εκλογές, οι πολίτες θα πρέπει να κρίνουν την αξιοπιστία των κομμάτων και κατά πόσο αυτά μπορούν να υλοποιήσουν τις προγραμματικές τους εξαγγελίες.

Δεύτερον, πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο κόσμος που ζούμε έχει αλλάξει. Δυστυχώς η αστάθεια και η ακρίβεια κυριαρχούν στην καθημερινότητα, όχι μόνο στη δική μας αλλά παγκοσμίως. Η καλύτερη απάντηση σε αυτά τα δύο πιστεύω πως είναι μια σταθερή και ισχυρή Κυβέρνηση, έτοιμη να υπερασπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά συμφέροντα και να πάρει γρήγορες αποφάσεις».

-Η αναφορά Τσακαλώτου για πιθανότητα σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ με Βαρουφάκη, σας προβληματίζει μήπως κάτι πάει στραβά στην πρώτη κάλπη και δεν υπάρξει δεύτερη;

«Η δήλωση αυτή θύμισε σε όλους τις εικόνες ντροπής με τους πολίτες έξω από τις τράπεζες να τρέχουν να σώσουν τα χρήματά τους. Με τη ΝΔ στην Κυβέρνηση αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί ξανά. Νομίζω πως αυτό το παραθυράκι που άφησε ανοιχτό ο κ. Τσακαλώτος περισσότερο τρομάζει τους πολίτες παρά εμάς.

Ίσως μάλιστα να είναι και ένα καλό επιχείρημα να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι και να στηρίξουν τη ΝΔ στις εκλογές, όταν αυτές γίνουν».

-Φοβάστε μήπως το ΠΑΣΟΚ συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ;

«Θεωρώ πολύ πιθανό ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 να συνεργαστούν ώστε η ΝΔ που θα είναι πρώτο κόμμα, να μην είναι στην Κυβέρνηση. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή και αυτοδύναμη Κυβέρνηση μέσα στο ασταθές διεθνές περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις και αλλαγές».

* Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα thestandard.gr