Κυρανάκης: Το πολιτικό σύστημα του 2020 δεν μπορεί να είναι το ίδιο με το 1990 - Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Κυρανάκης: Το πολιτικό σύστημα του 2020 δεν μπορεί να είναι το ίδιο με το 1990

3000 2244 Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας γνώρισε τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη τον Απρίλιο του 2014, όταν εμφανίστηκε με τα all-star στην ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου. Ένα μήνα μετά, με 35.000 σταυρούς στις ευρωεκλογές χωρίς σύστημα, γραφείο και παρουσία στα κανάλια, μπήκε στον πολιτικό χάρτη.

Όσοι τον γνωρίζουν προσωπικά ξέρουν ότι ο αντιδραστικός, ξεροκέφαλος που κατέκτησε την Ευρώπη στα 26 του με την απρόσμενη εκλογή στο τιμόνι της Νεολαίας του ΕΛΚ, θα ήταν εύκολο να το “έχει καβαλήσει”. Σήμερα, στα 30 του, κινείται με ηρεμία και αυτοπεποίθηση προς μια υποψηφιότητα στη Β’ Αθηνών, όντας από τους ανθρώπους που “πέφτουν στη φωτιά για τον Κυριάκο”.

Με πολλούς εχθρούς, αλλά και πολλούς φίλους, ο σημερινός αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ, είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα βασικά πρόσωπα που συμβολίζουν την ανανέωση.

 

Διαβάστε τη συνέντευξή του στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”:

Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί απόφασής του να μην συμπεριλάβει στην μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ οποιοδήποτε μέλος της οικογένειάς του συμπεριλαμβανομένης και της πολύπειρης Ντόρας Μπακογιάννη;

Ηγεσία σημαίνει να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις. Και σίγουρα αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση και μια κίνηση υψηλού συμβολισμού που δείχνει ξεκάθαρα ότι περνάμε σε μια νέα εποχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα μήνυμα προς όλους και ειδικά προς τους νέους ανθρώπους που θέλουν να δουν την ανανέωση στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια. Και μάλιστα ξεκινάει από το ίδιο του το σπίτι, δείχνοντας ότι δεν μπορεί κανείς να θεωρεί πως η άσκηση εξουσίας είναι οικογενειακή υπόθεση.

Κανείς δεν αμφισβητεί την αξία και τις ικανότητες της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία έχει προσφέρει πολλά στην παράταξη και στη χώρα. Θα έλεγα ότι έχει εμπνεύσει και πολλές νέες γυναίκες να μπουν στην πολιτική και να μην φοβούνται.

Σκεφτείτε, όμως, κάποιον που μπαίνει σήμερα στην πολιτική. Είναι δυνατόν να φαντάζεται τον εαυτό του σε θέσεις-κλειδιά από το 2017 μέχρι το 2050; Με την ίδια ακριβώς λογική, θεωρώ ότι το πολιτικό σύστημα του 1990 δεν μπορεί να είναι και το πολιτικό σύστημα του 2020.

Η ανανέωση στα ψηφοδέλτια, που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος της ΝΔ, ισοδυναμεί με το πέρασμα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας της λεγόμενης «παλαιάς φρουράς»;  

Για να δούμε το μέλλον πρέπει να κοιτάξουμε και την ιστορία μας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής στα 28 του χρόνια, το ίδιο και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο Αντώνης Σαμαράς εκλέχθηκε ακόμη νεότερος στα 26 του. Αυτό έγινε διότι κάποιος πίστεψε ότι η νέα γενιά έχει να προσφέρει πολλά. Ο Κώστας Καραμανλής και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα 33 και 36 αντίστοιχα. Πάντα η Νέα Δημοκρατία έδινε ευκαιρίες στους νέους, το ίδιο οφείλει να κάνει και τώρα.

Από εκεί και πέρα, εντολή ανανέωσης μπορούν να δώσουν τελικά μόνο οι πολίτες με την ψήφο τους. Όσους νέους κι αν βάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα ψηφοδέλτια, το αφεντικό στη δημοκρατία είναι ο λαός.

Τι προσδοκάτε από το επικείμενο συνέδριο της ΝΔ;

Να αποδείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο, δεν είναι ποια Ελλάδα θα παραλάβουμε, αλλά ποια Ελλάδα θα παραδώσουμε.

Θέλουμε ο κόσμος να έχει στο μυαλό του την εικόνα της Ελλάδας της επόμενης δεκαετίας και να μπορεί να δει τον εαυτό του μέσα σε αυτήν. Θέλουμε να νιώσει ο νέος που φέτος δίνει πανελλήνιες, η μάνα που θέλει να μεγαλώσει τα παιδιά της, ο μικρός επιχειρηματίας που θέλει να κάνει πιο μεγάλα πράγματα, ότι οι δικοί του προσωπικοί στόχοι, είναι και δικοί μας στόχοι.

Στο τέλος αυτού του Συνεδρίου είμαι σίγουρος ότι οι Νεοδημοκράτες θα φύγουν πιο συσπειρωμένοι και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τη νίκη και τις μεγάλες αλλαγές που θέλουμε να φέρουμε στη χώρα.

Πώς πιστεύετε ότι θα πείσετε τους εταίρους να δεχθούν παρεμβάσεις όπως η μείωση της φορολογίας ή των πλεονασμάτων που οφείλει να παρουσιάζει η χώρα βάσει των υποχρεώσεών της που αποτελούν την βάση του οικονομικού σχεδίου του κόμματός σας;

Η μείωση της φορολογίας θα γίνει είτε το θέλουν οι εταίροι είτε όχι. Αυτή είναι προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ποτέ δεν λέει πράγματα που δεν μπορεί να κάνει.

Η ουσία, όμως, βρίσκεται στο γιατί πρέπει να μειωθεί η φορολογία. Κάθε κοινωνία προχωρά με βάση τις αξίες της. Η δική μας δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν εντάξει στον τρόπο που λειτουργεί, την αξία της εργασίας.

Με άλλα λόγια, κάθε ευρώ που βγάζεις με το δικό σου ιδρώτα, πρέπει να νιώθεις ότι είναι δικό σου, όχι του κράτους. Η δική σου προσπάθεια, οι υπερωρίες, τα ξενύχτια, θα πρέπει να οδηγούν σε δικά σου κέρδη.

Στην Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας, ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης, είναι οι άνθρωποι να έχουν κίνητρο να εργαστούν, κίνητρο να προσπαθήσουν να γίνουν καλύτεροι.

Αν όλοι γίνουμε καλύτεροι, τότε η Ελλάδα θα γίνει καλύτερη.

Πώς κρίνετε τη διαρκή πολιτική κάλυψη που παρέχει ο πρωθυπουργός στον Π. Καμμένο για όλες τις υποθέσεις στις οποίες έχει εμπλακεί τους τελευταίους μήνες;  

Η νέα γενιά αηδιάζει με πολιτικούς όπως ο Πάνος Καμμένος. Από την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας και την παραβίαση του νόμου για της μίζες, μέχρι τις βόλτες στα Καζίνο του Λονδίνου και τα χυδαία tweets, η συνολική του παρουσία είναι ντροπή για τη χώρα.

Δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για το τι κρύβεται πίσω από τη σχέση Τσίπρα-Καμμένου και συνεχίζει να τον συγκαλύπτει ο πρωθυπουργός. Θεωρώ όμως ότι αργά ή γρήγορα θα μάθουμε όλη την αλήθεια και οι ευθύνες, ποινικές ή πολιτικές, θα αποδοθούν.

Στις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως η συσπείρωση της ΝΔ έχει πιάσει ταβάνι. Γιατί παρατηρείται αυτό το φαινόμενο και ποιο είναι το στοιχείο εκείνο στο οποίο πρέπει να επενδύσετε για να εξασφαλίσετε επιπλέον ώθηση;

Διαφωνώ με τη διαπίστωσή σας. Υπάρχουν δύο στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πιάσει ταβάνι.

Πρώτον, το γεγονός ότι καταγράφονται συνεχείς εισροές από άλλα κόμματα, αποδεικνύει πως η επιρροή μας είναι οριζόντια, σε όλη την κοινωνία, ανεξάρτητα από παλιούς ιδεολογικούς και χρωματικούς διαχωρισμούς.

Δεύτερον, ποτέ στη δημοσκοπική ιστορία δεν έχει καταγραφεί τόσο μεγάλη διαφορά υπέρ του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και στο ερώτημα της “καταλληλότητας για πρωθυπουργία” και μάλιστα με τόσο μεγάλη χρονική απόσταση από τις εκλογές.

Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά διψήφια. Καταλαβαίνετε που μπορεί να φτάσει όταν θα τεθούν τα διλήμματα και ο κόσμος θα κληθεί να αποφασίσει.

Θα είστε υποψήφιος στη Β’ Αθήνας;

Θέλω να μπω στην πολιτική και να δουλέψω σκληρά για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Δεν κρύβω ότι θέλω να ζητήσω τη στήριξη και την εμπιστοσύνη των πολιτών στις επόμενες εκλογές. Για τις υποψηφιότητες, όμως, αποφασίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κανείς άλλος.