Η κυβέρνηση απέτυχε και στα τέσσερα: Αξιολόγηση – Δόση – Χρέος – QE - Κωνσταντίνος Κυρανάκης
Κωνσταντίνος Κυρανάκης Φωτογραφία 9

Η κυβέρνηση απέτυχε και στα τέσσερα: Αξιολόγηση – Δόση – Χρέος – QE

1024 682 Κωνσταντίνος Κυρανάκης

«Μπαίνω στην πολιτική γιατί θέλω να είμαι η φωνή όσων ζητούν την ανανέωση» αναφέρει στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ» ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Κώστας Κυρανάκης, που πρόσφατα ολοκλήρωσε τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και δεν κρύβει ότι επόμενος στόχος του είναι να ζητήσει την εμπιστοσύνη και την ψήφο των συμπολιτών του στις επόμενες εκλογές στη Β’ Αθηνών.

Ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση γιατί απέτυχε και στους τέσσερις στόχους της. Να κλείσει την αξιολόγηση, να πάρει τη δόση, να πάρει λύση για το Χρέος, και να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Από την άλλη, αποκρυσταλλώνει το μήνυμα της Ν.Δ., ότι «υπάρχει άλλος δρόμος».

«Δε θα ζητήσουμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων για να εφαρμόσουμε όσα ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε το σχέδιο και τους ανθρώπους που θα το υλοποιήσουν» υπογραμμίζει, ενώ αφήνει αιχμές προς τις εσωτερικές φωνές του κόμματός του που κριτικάρουν την τακτική της Ν.Δ. για το αίτημα για εκλογές: «Κάποιοι μας ασκούν κριτική επειδή ζητάμε εκλογές. Είναι οι ίδιοι που θα μας ασκούσαν κριτική και αν δεν ζητούσαμε».

Και καταλήγει: «Αυτοί, λοιπόν, που ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποσύρει το αίτημα για δημοκρατική διέξοδο από την κρίση, και άρα εκλογές, ταυτίζουν τα συμφέροντά τους με αυτά του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ».

Κύριε Κυρανάκη, τα μέτρα ψηφίστηκαν πλέον στη Βουλή, αλλά στο Eurogroup η χώρα δεν πήρε κάτι για το Χρέος. Η νέα ημερομηνία είναι 15 Ιουνίου. Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις για το Χρέος;

«Στο Eurogroup της 22ας Μαΐου η κυβέρνηση είχε τέσσερις στόχους: να κλείσει την αξιολόγηση, να πάρει τη δόση, να πάρει λύση για το Χρέος, και να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Απέτυχε και στα τέσσερα.

Οι δεσμεύσεις Τσίπρα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δεσμεύσεις. Δεν προκαλεί πλέον καμία έκπληξη σε κανέναν, ύστερα από τόσες ψευδείς δεσμεύσεις, ότι άλλη μια δέσμευση για το Χρέος πάει περίπατο.
Είναι προς το συμφέρον όλων, και κυρίως της νέας γενιάς, να υπάρξει λύση για το Χρέος. Έχει αποδειχθεί, όμως, ότι ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δεν μπορεί να δώσει λύσεις, αλλά δημιουργεί συνεχώς καινούργια προβλήματα».

Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα φορέσει ακόμη και γραβάτα, λέγοντας ότι όλα θα πάνε καλά με τη Συμφωνία. Θεωρείτε ότι επένδυσε σε μια Συμφωνία για το Χρέος χωρίς να λογαριάζει τους Γερμανούς και ο κ. Τσίπρας κάνει κακή εκτίμηση των πραγμάτων; Πρόκειται για προσωπική ήττα του κ.Τσίπρα;

«Μαζί με τις δηλώσεις για τη γραβάτα ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Συμφωνία θα ήταν “too good to be true”. Τελικά, ούτε good ήταν ούτε true!. Από το 2015 μέχρι και σήμερα, η κυβέρνηση, και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, παραδίδει μαθήματα για το τι πρέπει κανείς να αποφεύγει όταν συμμετέχει σε μια διαπραγμάτευση. Μια Συμφωνία πρέπει να ξέρεις πώς να τη διαπραγματευτείς και να ξέρεις πώς να την εφαρμόσεις. Ο κ. Τσίπρας είναι ολοφάνερο ότι δεν μπορεί να κάνει ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο.
Δυστυχώς, οι συνεχόμενες ήττες του κ. Τσίπρα έχουν κόστος για όλους τους πολίτες, εκτός από τον ίδιο και τους βουλευτές του».

Από εδώ και πέρα πώς διαμορφώνεται η αντιπολιτευτική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας;

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση, γιατί αυτή είναι η απαίτηση και η προσδοκία των πολιτών από μας. Ο κόσμος δεν ψήφισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να στηρίζει και να χειροκροτεί την κυβέρνηση. Τον ψήφισε γιατί πίστεψε ότι μπορεί να κερδίσει τον κ. Τσίπρα.

Η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού μέσα σε ελάχιστους μήνες, η αυξανόμενη εμπιστοσύνη του κόσμου και το μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έχουν έρθει ως αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί μάταια, είτε από το βήμα της Βουλής είτε μέσω άλλων διαύλων, να αλλάξει αυτήν την τακτική. Έφτασε σε σημείο να δώσει συμβουλές στρατηγικής για τις Ευρωεκλογές του ‘19. Είναι προς το συμφέρον του να σταματήσουμε να ασκούμε σοβαρή και σκληρή αντιπολίτευση.

Μόνο που η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη, της ελληνικής οικογένειας, της ελληνικής επιχείρησης. Όχι το συμφέρον του κ. Τσίπρα».

Το ενδεχόμενο των εκλογών απομακρύνεται μετά την ψήφιση των μέτρων. Πρέπει, πλέον, να είναι κατευθυντήριος άξονας στη ρητορική της Ν.Δ. το αίτημα για πολιτική αλλαγή και κάλπες;

«Κάποιοι μας ασκούν κριτική επειδή ζητάμε εκλογές. Είναι οι ίδιοι που θα μας ασκούσαν κριτική και αν δεν ζητούσαμε. Όσοι δεν θέλουν εκλογές σημαίνει ότι είναι ευχαριστημένοι με τη διακυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Είναι δικαίωμά τους. Το 90% των πολιτών, όμως, διαφωνεί μαζί τους δηλώνοντάς το σε κάθε μέτρηση. Τα ποσοστά δυσαρέσκειας απέναντι σε αυτήν την κυβέρνηση έχουν ξεπεράσει κάθε ρεκόρ.

Αυτό, προφανώς, δεν το ακούν στο Μαξίμου. Εκεί βλέπουν μόνο τηλεοπτικές εκπομπές που χειροκροτούν την κυβέρνηση, διαβάζουν μόνο έντυπα και ιστοσελίδες που αναπαράγουν τα ψέματά τους, ακούν μόνο ραδιόφωνα που κάνουν ανάγνωση των κυβερνητικών non-paper. Αυτοί, λοιπόν, που ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποσύρει το αίτημα για δημοκρατική διέξοδο από την κρίση, και άρα εκλογές, ταυτίζουν τα συμφέροντά τους με αυτά του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ».

Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα για τη χώρα μετά την υπερψήφιση του 4ου Μνημονίου;

«Τα μέτρα του 4ου Μνημονίου θα ανοίξουν ακόμη βαθύτερες πληγές στην Οικονομία. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. το γνωρίζουν καλά, αλλά, όπως είδαμε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, δε διστάζουν να τα ψηφίσουν με ενθουσιασμό.

Θα περίμενα ειλικρινά έστω ένας από τους περίπου 100 βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης που είχαν δεσμευθεί δημόσια για μη ψήφιση νέων μέτρων, να είχε την αξιοπρέπεια να πει “όχι”. Έκανα λάθος. Τα πράγματα, δυστυχώς, δεν είναι αισιόδοξα. Το 4ο Μνημόνιο φέρνει κόψιμο συντάξεων, από 1/1/2019, για 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, οι οποίοι θα δουν μια μείωση άνευ προηγουμένου στα εισοδήματά τους. Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που θα χάσουν 3 συντάξεις. Αυτά τα μέτρα, μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου και την αύξηση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, φτάνουν σε επίπεδα που δεν είχε δεχθεί καμία προηγούμενη κυβέρνηση».

Η Ν.Δ. έχει δημοσκοπική πρωτιά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως, όμως, αυτό οφείλεται στη δυσαρέσκεια προς τον ΣΥΡΙΖΑ; Θεωρείτε ότι έχει περάσει στην κοινωνία το μήνυμα της Ν.Δ. ότι υπάρχει και άλλος δρόμος;

«Δεν μας αρκεί το δημοσκοπικό προβάδισμα. Η πραγματική δημοσκόπηση που τρέχουμε καθημερινά είναι η επαφή με την κοινωνία. Κάθε φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης σφίγγει ένα χέρι, κάθε φορά που κάθεται να συζητήσει σε ένα καφενείο, κάθε φορά που ανοίγει το μικρόφωνο για να μιλήσει, έχει στο μυαλό του ένα μόνο πράγμα: να πείσει τον συνομιλητή του ότι, ναι, υπάρχει άλλος δρόμος. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να περιμένει μια διαφορετική πολιτική από μας. Δεν θα ζητήσουμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων για να εφαρμόσουμε όσα ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε το σχέδιο και τους ανθρώπους που θα το υλοποιήσουν. Όταν με ρωτούν τι μπορούμε να περιμένουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τους απαντώ ένα πράγμα: να τηρήσει τις υποσχέσεις του».

Πού επικεντρώνεται το θετικό αφήγημα που θέλει να προβάλει η Ν.Δ. στην κοινωνία;

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κάνει τρία πράγματα: να ανανεώσει το πολιτικό σύστημα, να βάλει σε τάξη το κράτος και να ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματικότητα.

Γι’ αυτό έχουμε ανοίξει τις πόρτες μας σε νέους ανθρώπους, γι’ αυτό επιμένουμε στις προτάσεις μας για την αξιολόγηση, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ασφάλεια, γι’ αυτό έχουμε καταθέσει σχέδιο δραστικής μείωσης της φορολογίας».

Ολοκληρώσατε, πρόσφατα, τη δεύτερη θητεία σας ως πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ παράλληλα είστε αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας; Επιβεβαιώνετε τις φήμες για την υποψηφιότητά σας στη Β’ Αθηνών;

«Στόχος μου είναι να κάνω καλά τη δουλειά μου. Να είμαι συνεπής στο ρόλο που μου ανέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να εκπροσωπώ με μαχητικότητα τη Νέα Δημοκρατία. Μπαίνω στην πολιτική γιατί θέλω να είμαι η φωνή όσων ζητούν την ανανέωση. Δεν κρύβω ότι επόμενός μου στόχος είναι να ζητήσω την εμπιστοσύνη και την ψήφο των συμπολιτών μου στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο, σέβομαι απόλυτα τις διαδικασίες εντός της Νέας Δημοκρατίας, και εφόσον δεν έχει παρθεί ακόμα κάποια απόφαση για τα ψηφοδέλτια, δεν είμαι σε θέση να ανακοινώσω κάτι».

* Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Βραδυνή”