Οι πολιτικές νεολαίες είναι μόνο για πάρτι στη Μύκονο. Τι όχι; - Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Οι πολιτικές νεολαίες είναι μόνο για πάρτι στη Μύκονο. Τι όχι;

2000 1333 Κωνσταντίνος Κυρανάκης

O Κωνσταντίνος Κυρανάκης συζητά με τον Σταμάτη Ζάχαρο λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης των φοιτητικών εκλογών

Οι κομματικές νεολαίες αποτελούν για τους Έλληνες φοιτητές που τις απαρτίζουν το ανάλογο των “αδελφοτήτων” στα οργανωμένα αμερικάνικα πανεπιστήμια, όπως τουλάχιστον τις βλέπουμε να αναπαρίστανται στις αμερικάνικες εφηβικές κωμωδίες. Τους διασφαλίζουν μια στοιχειώδη δικτύωση με άλλους μελλοντικούς ισχυρούς, ελπίδα πρόσβασης στην εκτελεστική εξουσία, “βοήθεια” από συμπαθούντες καθηγητές και ατέλειωτες ώρες μετεφηβικού χαβαλέ και διασκέδασης.

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης ενσάρκωσε τη φιλοδοξία κάθε νέου που ασχολείται συνειδητά με την πολιτική. Γνώρισε γρήγορα την καταξίωση και πριν κλείσει την τρίτη δεκαετία της ζωής του έχει ολοκληρώσει ήδη έναν τετραετή πολιτικό κύκλο ως πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης πολιτικής νεολαίας στην Ευρώπη. Το 2016 βραβεύθηκε από το περιοδικό Forbes για την προσφορά του στις πολιτικές νεολαίες μπαίνοντας στη γνωστή λίστα 30under30 της Ευρώπης.

Έχοντας κατά νου την εντροπία και την ευδαιμονία των εγχώριων νεολαιών, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι ο Κυρανάκης έπαιξε “βασικός” στο Champions League των κομματικών νεολαιών και ως εκ τούτου είναι “ο άρχοντας του πάρτι”. Δεν είναι καθόλου έτσι όμως. Πρόκειται για μια πορεία με σκληρή δουλειά, αποτυχίες, επιτυχίες αλλά κυρίως επιμονή.

Για όλα αυτά τα θέματα, όπως επίσης και για την χαμένη αξιοπιστία της πολιτικής, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας συζητά με τον Σταμάτη Ζάχαρο λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης των φοιτητικών εκλογών, όπου επαναλήφθηκε η καθιερωμένη γελοιότητα της πλεονασματικής αφισοκόλλησης, της εφόδου αναρχικών και άλλων επαναλαμβανόμενων γραφικοτήτων.

Σταμάτης Ζαχαρός: Κύριε Κυρανάκη, η εικόνα που έχουμε οι περισσότεροι Έλληνες για τις κομματικές νεολαίες περιλαμβάνει τραπεζάκια, αφίσες, τάβλι, φραπέδες, σημειώσεις, S.O.S., λίγο ξύλο, εκδρομές και πάρτι. Πολλές εκδρομές και πολλά πάρτι. Στην Αθήνα, στη Μύκονο, στην Αράχωβα ακόμη και μέσα στις σχολές. Κατάντησαν οι κομματικές νεολαίες μια πενταήμερη διάρκειας;

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Στις πολιτικές νεολαίες υπήρχε μέχρι τώρα ο φόβος ότι αν δεν ακολουθήσουν αυτή την τακτική, αν δεν μοιράσουν σημειώσεις, αν δεν κάνουν πάρτι, αν δεν κάνουν εκδρομές στη Μύκονο, τότε θα χάσουν το κοινό τους. Αυτή η άποψη είναι λάθος. Με τη φθίνουσα πορεία που έχουν ακολουθήσει οι φοιτητικές παρατάξεις στα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, αποδείχθηκε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό.

ΣΖ Αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη δηλαδή…

ΚΚ Πιστεύω ότι η εποχή που οι πολιτικές νεολαίες ήταν τα πάρτι στη Μύκονο έχει τελειώσει. Και έπρεπε να τελειώσει, για το καλό της χώρας. Θεωρώ ότι οι νεολαίες ιδιαίτερα στην Ελλάδα, στην οποία υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη και δίψα για ανανέωση, έχουν να παίξουν ένα πολύ συγκεκριμένο ρόλο: Να γαλουχήσουν και να χτίσουν ένα νέο πολιτικό ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται η Ελλάδα για το 2020, για το 2030, για το 2040.

Εάν δεν αλλάξουμε τώρα τη νοοτροπία των πολιτικών νεολαιών στη χώρα μας, τότε οι άνθρωποι που θα ενδεχομένως να διοικούν σε 10 ή 20 χρόνια από σήμερα, θα έχουν την ίδια στρεβλή νοοτροπία με τις γενιές που μας έφεραν ως εδώ. Τα μέλη μια πολιτικής νεολαίας θα πρέπει να μάθουν να συνυπάρχουν με ανθρώπους της αγοράς, με ανθρώπους εκτός κομματικών σωλήνων. Αυτή η συνύπαρξη μπορεί να κάνει την πολιτική πιο ελκυστική και πιο ανοιχτή σε όλους.

ΣΖ Έχω απλώς την αίσθηση ότι το σκιώδες πατρονάρισμα των κομμάτων πάνω στις νεολαίες, σε συνδυασμό με την YOLO διάθεση που “βγαίνει προς τα έξω” δημιουργεί μια αρνητική εντύπωση για την αξιοκρατία και τις μεθόδους που ακολουθούνται. Συμβαίνουν τα ίδια στο εξωτερικό;

ΚΚ Στα επτά χρόνια της εθελοντικής ενασχόλησής μου με τις ευρωπαϊκές νεολαίες είδα τα πάντα. Από τη Σκανδιναβία μέχρι τα Βαλκάνια και από την εμπόλεμη Ουκρανία μέχρι την Πορτογαλία υπάρχουν πολλά διαφορετικά παραδείγματα. Υπάρχουν νεολαίες που ασχολούνται σοβαρά με την πολιτική εκπροσώπηση των νέων ανθρώπων μέχρι χαβαλέδες που κάνουν πάρτι όλη μέρα.

ΣΖ Ζήλεψες το επίπεδο κάποιας άλλης κομματικής νεολαίας;

ΚΚ Θα ήμουν ψεύτης αν έλεγα όχι. Η πολιτική νεολαία που με γοήτευσε περισσότερο από όλες είναι η Unge Høyre στη Νορβηγία. Εκεί είδα παιδιά 20, 18 ακόμα και 15 ετών να είναι καλύτεροι ρήτορες από τους περισσότερους πολιτικούς στην Ευρώπη. Δίνουν τεράστια σημασία στην εξάσκηση του δημόσιου λόγου, στο χτίσιμο σωστής και δομημένης επιχειρηματολογίας, στη συνεργατικότητα και την ομαδικότητα.

Έχω δει πολιτικές Νεολαίες όπως η Πορτογαλική JSD που έχοντας εκλέξει 8 μέλη στο Εθνικό Κοινοβούλιο έχει καταφέρει με αυτήν την επιρροή να μετατρέψει προτάσεις της σε εθνική νομοθεσία. Έχω δει πρόεδρο πολιτικής Νεολαίας να παίρνει τις περισσότερες ψήφους στη χώρα του και στα 27 του να γίνεται Υπουργός Εξωτερικών. Μιλώ για τον Sebastian Kurz ο οποίος κατάφερε να αλλάξει ριζικά το πώς βλέπουν οι πολίτες στην Αυστρία τις πολιτικές νεολαίες και την πολιτική συνολικά.

ΣΖ Μου περιγράφεις μια κατάσταση πολύ διαφορετική από αυτή που ισχύει στην Ελλάδα. Εδώ οι νεολαίες απαξιώνονται και η επιρροή τους περιορίζεται με το χρόνο. Κάποιες διαλύονται.

ΚΚ Η εικόνα διάλυσης πολλών ελληνικών πανεπιστημίων, δεν σε προδιαθέτει ότι εντός αυτών των ιδρυμάτων θα υπάρχουν υγιώς σκεπτόμενοι πολίτες που τα διαχειρίζονται. Ακραίες πράξεις βίας όπως αυτές που είδες ξανά την Τετάρτη στις φοιτητικές, ξυλοδαρμοί καθηγητών, διαρκείς καταλήψεις και όσα νοσηρά συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες με άλλοθι το άσυλο, αποτρέπουν πολλούς νέους ανθρώπους από το να συμμετέχουν, αφήνοντας κάποιες από τις οργανώσεις στα χέρια λίγων που θρέφονται απ’ αυτή την κατάσταση.

ΣΖ Εδώ έφτασαν στο σημείο να “χτίσουν” τον καθηγητή μέσα στο γραφείο του.

ΚΚ Και άλλα χειρότερα. Εδώ είχαν δημιουργήσει κατασκήνωση μπαχαλάκηδων. Όμως είναι λίγοι αυτοί που συμμετέχουν σε ακραίες πράξεις. Βρίσκουν χώρο για την δράση τους λόγω της ελλιπούς συμμετοχής. Και είναι ένας από τους λόγους που αυξάνονται οι φωνές που ζητούν να καταργηθούν οι φοιτητικές παρατάξεις. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει.

ΣΖ Πώς να αλλάξει;

ΚΚ Έχω πολύ συγκεκριμένη άποψη για το τι πρέπει να αλλάξει στη φοιτητική εκπροσώπηση για να αποκτήσει νόημα και δεν δίστασα ποτέ να την εκφράσω. Θα σου πω δυο ιδέες που έχω ξαναπεί δημόσια και έχω δεχθεί κομματική κριτική γι αυτά.

Πρώτον πρέπει να δημιουργηθούν φοιτητικά κοινοβούλια σε κάθε σχολή ανάλογα με μέγεθός της. Σε αυτά να έχει δικαίωμα εκλογής κάθε φοιτητής που επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα είτε ανεξάρτητα είτε μέσα από μια παράταξη.

Μόνο έτσι θα εξαφανιστούν οι “φοιτητοπατέρες” και θα αποκτήσουν νόημα οι φοιτητικές εκλογές.

Δεύτερον, θα πρέπει να απαγορευθεί η αφισοκόλληση σε τοίχους Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, να τιμωρείται αυστηρά ο βανδαλισμός, να μπει ένα τέλος στις παράνομες καταλήψεις που αφαιρούν το δικαίωμα μόρφωσης σε χιλιάδες φοιτητές και να εφαρμοστεί ο νόμος για την κατάργηση του ασύλου.

ΣΖ Φοιτητική εκπροσώπηση μόνο εντός πανεπιστημίου δηλαδή;

Όχι. Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι εκπρόσωποι των φοιτητικών κοινοβουλίων θα μπορούσαν σε ετήσιο συνέδριό τους να αποφασίζουν από κοινού για τα θέματα Παιδείας και να καταθέτουν τις προτάσεις τους υπεύθυνα στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Έτσι θα δημιουργηθεί η κουλτούρα της υγιούς πολιτικοποίησης, θα αποσυνδεθεί η φοιτητική εκπροσώπηση από όλα όσα μολύνουν τη δράση της, και θα μπορεί πλέον η κοινωνία να αντιμετωπίζει σοβαρά τις παρατάξεις.

ΣΖ Ένας άνθρωπος όμως, είτε νέος, είτε μεγαλύτερος, σκέφτεται ότι η ενασχόληση του με την πολιτική θα του εξασφαλίσει μεγάλες ποσότητες λάσπης και ενδεχομένως τραμπουκισμό. Γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να αναμιχθούν.

ΚΚ Αν δεν είσαι έτοιμος να δεχθείς λάσπη, αν δεν είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις κριτική, οργή, θυμό, αδικία, αρνητισμό τότε δεν είσαι έτοιμος να μπεις στην πολιτική. Σε αυτή την περίπτωση, καλύτερα να μείνεις στην άλλη πλευρά αλλά μπορείς να παραμείνεις ενεργός ψηφοφόρος χωρίς να πρωτοστατείς. Αν όμως το πάρεις απόφαση ότι θα δεχτείς και κριτική, και αποδεχθείς ότι κανείς δεν είναι τέλειος, ότι μέσα από την κριτική βελτιωνόμαστε και ότι μέσα από τη μάχη των επιχειρημάτων η ίδια η πολιτική γίνεται καλύτερη, τότε πρέπει να ασχοληθείς με την πολιτική. Και πρέπει να το κάνεις με όλο σου το πάθος και με όλη σου την ενέργεια.

Κάθε νέος άνθρωπος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική είναι το εργαλείο για να αλλάξει αυτά που τον “χαλάνε”.

ΣΖ Μήπως όμως “χαλάει” τους μεγαλύτερους να μπουν νέοι στα κόμματα; Μήπως τους χαλάει την πιάτσα;

ΚΚ Πιστεύω ότι δεν υπήρχε ποτέ καλύτερη συγκυρία από τη σημερινή για να μπει ένας νέος άνθρωπος στην πολιτική. Τα περισσότερα κόμματα διψούν για νέα πρόσωπα γιατί αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας. Αυτήν την ευκαιρία πρέπει να την εκμεταλλευτούν οι νέοι.

Όσοι αισθάνονται έτοιμοι, οφείλουν να σταματήσουν να περιορίζουν την πολιτική τους δραστηριότητα ασκώντας κριτική στα social media, με σχόλια μίσους, οργής και ειρωνείας. Πρέπει να σηκωθούν από τον καναπέ, και να προσπαθήσουν μέσω της πολιτικής να λύσουν τα προβλήματα αντί να τα περιγράφουν. Να οργανώσουν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν αυτό που θα ήθελαν οι ίδιοι να δουν από τους πολιτικούς.

ΣΖ Αυτό που επίσης φοβούνται οι νέοι, είναι τον νεποτισμό, τα τζάκια. Σου λέει τώρα ο νεαρός “που να πάω να μπλέξω, είναι ο γιος του βουλευτή, ο ανιψιός του κομματάρχη, δεν έχω πολλές πιθανότητες να πετύχω σε κάτι τέτοιο”…

ΚΚ Δεν προέρχομαι από πολιτική οικογένεια, αλλά από πολιτικοποιημένη οικογένεια. Το μόνο εφόδιο που είχα πάντα ήταν η επιμονή μου να μην τα παρατάω ποτέ. Όλα τα χρόνια που αφιέρωσα σε πολιτικές νεολαίες σε Ελλάδα και Ευρώπη κατάλαβα ότι για να τα καταφέρεις δεν χρειάζεσαι ούτε επίθετο, ούτε χρήματα, ούτε τζάκια. Χρειάζεται μόνο να θέτεις στόχους και να δουλεύεις σκληρά για να τους καταφέρεις. Τίποτα άλλο.

ΣΖ Για όλους αυτούς τους λόγους και για άλλους που έχουν να κάνουν με την συστηματική απαξίωση της πολιτικής, ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας παραμένει ουσιαστικά απολιτίκ. Πιστεύεις πως η ενασχόληση με την πολιτική είναι δικαίωμα ή υποχρέωση;

ΚΚ Η δημοκρατία είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Κάθε πολίτης που συμμετέχει ενεργά στην πολιτική διαδικασία, βοηθά τη δημοκρατία συνολικά. Όσοι νέοι επιλέγουν να είναι απόντες, άθελά τους βοηθούν το πολιτικό σύστημα να παραμείνει άθικτο. Αν είσαι νέος και θέλεις τα πράγματα να αλλάξουν, έχεις υποχρέωση να ενεργοποιηθείς πολιτικά.

ΣΖ Και τι να κάνεις δηλαδή; Πρακτικά πες μου.

KK Αν δεν σου αρέσει ο τρόπος που λειτουργούν οι πολιτικές νεολαίες, τότε οργανώσου, σήκωσε τα μανίκια σου, μπες σε μια πολιτική νεολαία και μαζί με τους φίλους σου προσπάθησε να την αλλάξεις. Αν δεν σου αρέσει ο τρόπος που λειτουργεί η πόλη σου, ο δήμος σου, ή η γειτονιά σου, τότε βάλε υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος, μίλα στους γείτονές σου και πάλεψε για την εκλογή σου στο δημοτικό συμβούλιο. Αν δεν σου αρέσει η εικόνα της σημερινής Βουλής, μπες σε ένα πολιτικό κόμμα, πείσε τα αρμόδια όργανα ότι αξίζεις να είσαι υποψήφιος και -γιατί όχι- προσπάθησε να εκλεγείς βουλευτής.

Η πολιτική θα γίνει καλύτερη όταν καλύτεροι άνθρωποι μπουν σε αυτήν. Το πολιτικό σύστημα ανανεώνεται όταν νέοι άνθρωποι δίνουν τη μάχη “από μέσα” αντί να κάνουν κριτική χωρίς να συμμετέχουν.

ΣΖ Έχω μια αίσθηση ότι απλουστεύεις πολύ τη διαδικασία. Αρκεί να είσαι νέος και να έχεις νέες ιδέες για να πετύχεις και να ακουστεί η γνώμη σου;

ΚΚ Στην πολιτική δεν φτάνει ούτε να είσαι νέος, ούτε να έχεις νέες ιδέες. Οι ιδέες στην πολιτική είναι το 1%. Το υπόλοιπο 99% είναι η υλοποίηση. Άρα όποια κι αν είναι η ηλικία σου, στην πολιτική πρέπει να ξέρεις να βάζεις την ιδέα σου σε χαρτί, να την κοστολογείς, να σχεδιάζεις την εφαρμογή της, να μετράς το αποτέλεσμά της.

ΣΖ Πες ότι το κάνεις. Ακούει κανείς;

ΚΚ Εμείς στη Νεολαία του ΕΛΚ καταφέραμε να πάρουμε ιδέες ακόμη και από 20χρονους και να τις κάνουμε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό όμως δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Πριν καταθέσεις μια ιδέα πρέπει να διαβάσεις, να σκεφτείς και να βρεις το θάρρος να ανοίξεις το μικρόφωνο. Από εκεί ξεκινούν όλα.

Το 2013 καταφέραμε να περάσουμε προτάσεις μας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με την καμπάνια μας “YEPP 3-step plan for job creation” μέχρι τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Ο Μπαρόζο, η Μέρκελ, ο Ραχόι και πολλοί άλλοι τότε διάβασαν τις προτάσεις μας, με κάποιες συμφώνησαν, με κάποιες όχι. Σημασία έχει ότι αυτό που κάναμε είχε αποτέλεσμα.

ΣΖ Πάμε στο προηγούμενο βήμα από τις πολιτικές νεολαίες. Συμφωνείς με το να ψηφίζουν οι άνθρωποι στα 16;

ΚΚ Από το 2014 έχω ταχθεί υπέρ της ψήφου στα 16 για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι σήμερα ένας 16χρονος έχει πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφόρηση από έναν 85χρονο συμπολίτη του.

Είμαι μειοψηφία εντός του κόμματός μου ως προς αυτή την άποψη. Μάλιστα και ο ίδιος ο Άλεξης Τσίπρας στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή γι’ αυτό το θέμα με είχε “βγάλει στη σέντρα”.
Συμφωνώ όμως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο ότι το δικαίωμα θα πρέπει να συνοδεύεται και από υποχρεώσεις. Αν το δικαίωμα ψήφου συνοδεύεται και με μια σειρά από υποχρεώσεις που αντιστοιχούν στην ενηλικίωση τότε πιστεύω ότι συνολικά και η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να ταχθεί υπέρ αυτής της θέσης.

ΣΖ Ως πατέρας φοβάμαι ότι πηγαίνοντας το παιδί μου σε μια κομματική νεολαία, θα συναντήσει εκεί έναν ινστρούκτορα, που θα τον έχει βάλει το κόμμα με σκοπό να τον εμποτίσει με συγκεκριμένες ιδέες και όχι να τον αφήσει να αναπτύξει την κριτική του σκέψη.

ΚΚ Στο χέρι του είναι να τον αντιμετωπίσει. Κι εγώ στην πορεία μου αντιμετώπισα καλές και κακές περιπτώσεις μεγαλύτερων σε ηλικία στελεχών. Είχα όμως το θράσος και την “τρέλα” να πάω κόντρα και να επιμείνω στο ότι η πολιτική στο πανεπιστήμιο μας πρέπει να γίνεται διαφορετικά. Πολλές φορές με αντιμετώπισαν με έντονη κριτική και προσπάθησαν να με περιθωριοποιήσουν. Όμως μένοντας πιστός σε αυτά που πίστευα όλη αυτή τη 12ετία ενασχόλησης με πολιτικές νεολαίες, προσωπικά νιώθω δικαιωμένος.

Και θα συμβούλευα κάποιον άνθρωπο που θέλει να ξεκινήσει σήμερα την πολιτική του πορεία σε μια πολιτική νεολαία, να μείνει πάντα πιστός σε αυτά που ο ίδιος θεωρεί σωστά. Ακόμη κι αν τεθεί εκτός πολιτικής νεολαίας, τουλάχιστον θα έχει τη συνείδησή του καθαρή. Δεν πρέπει ποτέ να φοβάσαι να διεκδικείς. Αν χάσεις, θα χάσεις έχοντας μείνει σταθερός στα πιστεύω σου. Αν κερδίσεις, θα νιώσεις απόλυτα δικαιωμένος.

ΣΖ Σε ευχαριστώ για τη συζήτηση Κωνσταντίνε.

ΚΚ Εγώ σε ευχαριστώ, ελπίζω να μην σε κούρασα. Καλή συνέχεια!

* Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα news247.gr